Caroline af Ugglas
Caroline af Ugglas är en av stjärnorna i årets Stjärnorna på slottet. - Foto: Claudio Bresciani/TT Bild, SVT. Bilden är ett montage.

Därför satt Caroline af Ugglas häktad i nio dagar: "Skäms"

Caroline af Ugglas är den färgstarka konstnären och artisten som vi ser mer av i årets Stjärnorna på Slottet. Där berättar hon om sin tidigare depression och hur hon rökte hasch varje dag i flera år. Hon berättar också om tiden hon satt häktad – och vad som hade hänt.


Årets uppställning i "Stjärnorna på slottet" på SVT utgörs av programledaren och artisten Sanna Nielsen, stjärnkocken Marcus Samuelsson, programledaren Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas.

Caroline af Ugglas räknas nog till en av Sveriges mest färgstarka artister och konstnärer, och har kanske aldrig riktigt hållit sig på mattan. Hon har varit öppen med sitt vilda och bitvis urspårade förflutna som innehöll både mycket alkohol och droger.

Därför blev Marcus Samuelsson chockad av mötet med Mark Levengood

Caroline af Ugglas 1999. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild
Caroline af Ugglas 2001. Bildkälla: Stella Pictures.

Något Caroline också öppet berättat om är det brott hon dömdes för i slutet av 1990-talet. I boken "Hjälp, vem är jag?" som Caroline af Ugglas skrev tillsammans med psykologen och poeten Ulf Karl Olov Nilsson år 2011 så gick hon in djupare på vad det egentligen var som hände under den här perioden i hennes liv. 

Boken är en ordagrann skildring av de psykoterapisessioner som Caroline och Ulf bedrev i över ett års tid.

Omslaget till boken "Hjälp, vem är jag" skriven av Caroline af Ugglas och Ulf "Ukon" Karl Olov Nilsson.

Caroline af Ugglas satt häktad i nio dagar

– Jag vaknade upp i en fyllecell och fick vara kvar i nio dagar. Det blev rättegång och villkorlig dom. Det var spiken i kistan, berättar Caroline i boken.

Caroline af Ugglas festade vilt fram tills att hon var 25 år. Att vakna i fyllecellen där i slutet av 90-talet blev ett wakeup-call. Sedan dess har hon aldrig druckit så mycket igen. Bildkälla: SVT

Det här var den 6 april 1997, och i kvällstidningen Expressen stod det då att läsa att Caroline – som då var 25 år gammal – och hennes vänner hade inlett kvällen med vitt vin, och sedan hamnat på innekrogarna East och Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm.

Där hade Caroline sett en skylt där det varnades för ficktjuvar. Det räckte för att tända en idé hos henne. 

Vad fick Caroline af Ugglas för straff? 

Hon drog igång en utmaning mellan sina vänner – den som lyckats sno flest plånböcker på 15 minuter vinner. Caroline lyckas ta hur många plånböcker som helst.

– Jag snodde plånböcker. Jag tävlade med en annan om vem som kunde tjuva mest plånböcker på en kväll. Det är ett grovt och allvarligt brott ska du veta! Normalt sett häktar man nog inte någon första gången så länge, skälet till att det blev så för mig var att det härjade en plånboksliga just då och dom ville se att jag och mina kompisar inte var flugor i det nätet, berättade Caroline i sin bok.

Caroline af Ugglas dömdes till två års villkorligt och böter. Caroline själv kunde inte tänka sig att det skulle bli sådana påföljder. 

Artikel om Caroline af Ugglas stöld, i Expressen i oktober 1997. Bildkälla: SVT

– Det löjliga var att jag seriöst trodde att det på sin höjd kunde leda till att jag blev portad från krogen. Jag trodde de skulle säga "Hörru tjejen, du har fått i dig lite för mycket så du får gå hem och sova". Men det blev polisbil och jätterabalder, berättar Caroline i boken. 

Caroline af Ugglas år 2022. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Idag är det ingenting hon är särskilt stolt över.

– Jag skäms ju för det här. Jag vill egentligen inte berätta det här, säger Caroline af Ugglas om händelsen i "Stjärnorna på slottet" på SVT.

Anledningen till att hon berättar om det idag är att kanske kan hjälpa någon annan som går igenom en liknande tid.

Stjärnorna på Slottet sänds på SVT lördagar klockan 20.00.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!