Charotte Perrelli
Charlotte Perrelli berättar om den jobbiga tiden med tillståndet vasa praevia. Bildkälla: Jari Kantola/Stella Pictures/Johan Valkonen/Stella Pictures

Charlotte Perrelli låg inkopplad med slangar: "Vasa praevia"

Charlotte Perrelli har behövt genomgå många missfall. När hon var gravid med sin yngsta son fick hon veta att hon var en av 100 000 i Sverige som hade vasa praevia.


Charlotte Perrelli har behövt genomgå flera missfall under sitt liv. När hon var gravid med sonen Alvin i vecka 18 visade det sig att hon var en av 100 000 i Sverige som hade vasa praevia.

– I vecka 34 flyttade jag in på sjukhuset och låg helt inkopplad med slangar och allt om något skulle hända, berättar hon nu för Aftonbladet.

Ryds Bilglas-vd:n Anders Jensens drömliv med Charlotte Perrelli

Charlotte Perrelli och Anders Jensen år 2023. Bildkälla: Ida Åkesson/Stella Pictures

Allt om Charlotte Perrellis familj: Barnen och maken Anders Jensen

Charlotte Perrelli: "Fattar inte hur jag orkade"

I dag lever Charlotte tillsammans med maken Anders Jensen och nästa år har paret varit gifta i tio år. Relationen började med att Anders skrev ett meddelande till henne på Facebook – och det var en slump att hon svarade.

– Jag var inte alls ”in the mood” för att träffa en ny människa, har Charlotte tidigare berättat i programmet Stjärnorna på slottet.

Paret är i dag lyckliga, men livet tillsammans har inte alltid varit helt enkelt. De har behövt genomgå många missfall genom åren. När hon var gravid med yngsta sonen fick hon veta att hon hade vasa praevia, som betyder "föreliggande moderkaka". Det innebär att det befruktade ägget växer fast långt ner i livmodern.

– Jag fattar inte hur jag orkade och jag kommer inte ens ihåg alla gånger jag fick missfall, berättar hon för tidningen.

Till slut pratade paret knappt om missfallen och Charlotte berättar att det kändes som att hon ständigt var gravid. När hon sedan blev gravid med sonen Alvin drog hon slutsatsen att det inte skulle sluta bra eftersom många tidigare graviditeter hade slutat i missfall.

Bildkälla: Jari Kantola/Stella Pictures

Följarna i chock efter Charlotte Perrellis bild på sonen: "Han är ju..."

"Psykiskt knäckt"

Det var en jobbig period för Charlotte och maken Anders, som började tappa skägg för han var så stressad. Vid tillfället läste hon om en person i USA som hade tillämpat kortison för att sänka immunförsvaret vid vasa praevia, så att kroppen inte skulle stöta bort fostret.

Charlotte fick flera mediciner som hon läst skulle vara bra, men även kortison. Hon tog prover hela tiden och fick även näringsdropp.

– När jag var i vecka 18 visade det sig också att jag var en av 100 000 i Sverige som hade vasa praevia. Det innebar att en massa blodkärl låg för mynningen till livmodern. Skulle trycket blivit för stort, om jag hade hoppat eller burit tungt, hade syret till Alvin strypts och då hade han dött på tre minuter, berättar Charlotte för tidningen.

Hon fick även ett meddelande av en tjej som hade förlorat ett barn i vasa praevia, som skrev ”om du inte har fattat grejen är det verkligen tre minuter det handlar om. Var du än befinner dig kommer du aldrig hinna och han kommer dö”.

– Då blev jag psykiskt knäckt och i vecka 34 flyttade jag in på sjukhuset och låg helt inkopplad med slangar och allt om något skulle hända. Det är det bästa jag har gjort och i vecka 35 plockades han ut.

Paret har i dag två gemensamma friska barn.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!