Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intervju24: Fredrick Federley

1 av 3

Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

2 av 3

Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

3 av 3

Anders Wiklund / SCANPIX kod

Nöje | 29/05/2011 10:59

INTERVJU24. Pascal Engman har träffat riksdagsledamoten Fredrick Federley och talat om att hångla i SÄPO-bilar, att ligga med straighta killar, kokain, hur man behandlar sverigedemokrater och om Maud Olofsson träffat Fredricks alter ego "Ursula".

Det har varit mycket tal om kändisar som tagit kokain på sistone, och du har ju själv gjort det. Hur ser du på droger??

– Det är upp till var och en vad man stoppar i sig. Är det så att någon har drogproblem ska personen få vård, inte kriminaliseras. Den svenska drogdebatten är väldigt naiv. Trots att vi har en av Europas strängaste lagar så minskar inte drogmissbruket.

Polisen har satt i system att sätta dit kändisar som avskräckande exempel. Är inte det att göra droger mer spännande?

– Jo, det tror jag. Den där strategin är inte alls rätt. Vad du pillar i dig får du ta ansvar för själv. Det vi borde tala om i Sverige är harm reduction, alltså skademinimering, som är en vanlig strategi i USA. Hur man minskar bruket av droger och undviker att människor hamnar i en beroendesituation.

På kort tid har två personer drabbats av dödligt våld i Stockholms innerstad. Du har själv blivit misshandlad.

– De flesta fall, utan att ha någon vetenskaplig grund, handlar om unga människor med alkohol inblandat och personer med tidigare kriminellt beteende. Så var det med killen som misshandlade mig.

Hur gick era medlingssamtal?

– I och med hjärnskadan så mindes jag ingenting från misshandeln. Det var som att se honom för första gången under samtalen. Han var ångerfull, vilket är ett bra första steg. Jag gav honom mitt visitkort och sa: ”Är det någonting jag kan göra för dig så hör av dig”.

Varför då?

– Den dagen han kommer ut kanske han behöver flytta eller hitta praktik någonstans. För varje unge vi kan rädda till rätt sida om lagen sparar vi resurser och pengar.

Sverigedemokraterna

Hur behandlar man Sverigedemokraterna i riksdagen?

– Jag hälsar på alla, oavsett vem det är. Vi jobbar i samma hus det är bara att hacka i sig. En del av dem är väldigt kontaktsökande. Man vill inte vara på bild med dem, eller bli associerad med dem. Om man är på mingel kan man inte stå och prata med dem allt för länge.

Är det inte en strategi från deras sida, att vara kontaktsökande för att på så sätt bli accepterade?

– Kanske. Men framförallt jobbar de i ett hus där folk undviker dem hela tiden, det är inte så roligt. Människor är sociala varelser som vill prata med andra. Tänk dig att vara på en arbetsplats där alla gör allt för att undvika dig i kaffepauserna. Så är det faktiskt, det kan man inte säga någonting om. Jag tycker att man istället borde satsa på att krossa deras politik istället för att försöka krossa dem som människor. Det är ovärdigt.

Ursula och Maud

Har Maud Olofsson träffat ditt alter ego, Ursula?

– Ja, hon har sett henne på scen på partiets 100-års jubileum. Men de har aldrig talat med varandra. Jag har inte frågat vad hon tyckte.

Har Maud inte sagt något?

– Nej, faktiskt inte. Jag får smsa och fråga.

Tror du det hade blivit stelt?

– Nej, hon har inga problem med sånt där. Stefan Attefall, den kristdemokratiske ministern, hade däremot varit lite mer obekväm.

Finns det någonting, förutom uppenbara lagbrott, som riksdagsledamöter inte borde ägna sig åt?

– Nej, vad skulle det vara? Jag hatar hela diskussionen om att riksdagsledamöter ska vara mer moraliska på något sätt. Jag skiter fullkomligt i vad ledamöter gör, det får stå för den personen och dess väljare.

Ibland låter du som en anarkist mer än en centerpartist.

– Jag gillar decentralisering som tanke och modell. Man ska låta människor vara som de är. Jag är inte förtjust i statliga direktiv.

Homosexualitet

Hade du haft några flickvänner innan du kom ut som gay, 2001?

– Massor. Jag var en bock.

Hur fungerar det att ha sex med kvinnor om man är homosexuell. Är man upphetsad?

– Ja, absolut. Jag visste inte vad bög var innan jag var tonåring. Jag hade kanske hört lite om Jonas Gardell men det var allt. Det fanns inga bögar där jag växte upp.

Kan du fortfarande bli upphetsad av kvinnor?

– Jag utsätter mig inte för dem, men det skulle jag väl kunna bli. Jag tycker kvinnor är jättevackra, sexiga och intelligenta men vill inte ligga med dem.

Har du aldrig varit kåt på en kvinna sedan du kom ut ur garderoben?

– Jo, och det är klart att jag legat med kvinnor efter det också. Några olyckor på fyllan och så där, men det blir ju aldrig bra.

Får man mycket ragg som gaykille just för att kvinnor vill hålla på och omvända en?

– Rätt många vill gärna testa om man är bög. Men det är oftast någon av tjejens killkompisar man kollar på. Jag hånglar gärna med tjejer.

Om du ser en snygg kille, utgår du från att han är heterosexuell och låter bli, eller går du fram och stöter?

– Man märker ganska snabbt på hur han tittar om han är gay eller inte. Men framförallt det senate halvåret har jag märkt att rätt många straighta killar gärna vill prova att ligga. De tror att en bög alltid ska ställa upp. Det tycker jag är väldigt intressant.

Kan du konkretisera lite? Jag tycker det är fruktansvärt spännande att höra.

– De vill gärna sova kvar efter festen. Och kommer med små antydningar. Jag tittade på film med en pojkvän till en tjejkompis. När jag kollade upp hans restider hem så försökte han plötsligt hångla upp mig. Det är ett nytt fenomen för mig att heterosexuella män, när de är på lyset, gärna vill provligga lite. Och då förväntar de sig att man bara ska ställa upp.

Vi killar är ju, i regel, inte alltför svåra att få omkull. Ni gaykillar borde kunna ligga hela tiden?

– Det finns alla varianter. Jag var ihop med en kille som nästan var asexuell, det var inte så roligt. Samtidigt är det nog mer okej för killar att vara sexuella.

Hångla i SÄPO-bilar

Är det kontroversiellt att vara bög i Sverige 2011?

– De flesta föräldrar har inte någonting per se emot att ungen är homosexuell. Den stora förändringen blir att du får omdefiniera hela bilden av vem barnet är. Att de ska träffa någon, gifta sig. Plötsligt ville Pelle inte alls ha en Stina utan han ville ha en Calle istället.

Men det är väl lättare att komma ut i dag än bara för några år sedan?

– Det är massa kids som kommer ut i dag när de är 14- 15. Det är jättehärligt. På Twitter kryllar det av små översexuella, härliga och frigjorda guppysar som säger saker man rodnar åt. Jag är glad för deras skull, samtidigt är det synd att man själv missade det. Men jag har vänner från Jönköping och religiösa kretsar som blir utslängda hemifrån när de kommer ut ur garderoben.

I ett så normativt samhälle som det vi lever i, är det inte jobbigt att känna att ”man inte är som alla andra”?

– Inte för mig, men säkert för många andra. Många känner nog en längtan av att tillhöra majoriteten för att slippa motivera sig hela tiden, det är det som är jobbigt.

Hur är det att hänga runt med två SÄPO-killar, är de stela?

– Om man är en ”alla ska vara med”-typ så är det jättejobbigt. Jag var på dejt, och hur roligt var det när vi skulle hångla och säga hej då i SÄPO-bilen?

Hur reagerade de då? Just polisskolan verkar vara en rätt heterosexuell värld?

– Det var väl bara för dem att tugga i sig.