Måndag 27 Sep
Stockholm

Så blev Natalie Portman hela världens favorit

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Från barnskådis till Oscarsbelönad och hyllad världen över. Här är Natalie Portmans resa mot toppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Natalie Portman

Natalie är född i Jerusalem och flyttade inte till USA förrän 1984 då Natalie var tre år. I intervjuer har hon sagt att hon gärna uppfostrar sina (just nu, sitt) barn enligt judisk tro.

I flera år var Portman vegan och förespråkade livet som det.

Hon är bara tolv år gammal när hennes föräldrar blir brutalt mördade. I strävan efter hämd vänder hon sig till en professionell yrkesmördare. Rollen som Mathilda i filmen "León" från 1994 blev startkottet för Natalie Portmans sagolika karriär. Hon var bara 13 år gammal när hon gjorde sin långfilmsdebut med "León" men hade sedan länge bestämt sig för vad hon ville med sitt liv.

Tre år tidigare hade Natalie blivit erbjuden ett modellkontrakt av skönhetsjätten Revlon men tackade nej, fast besluten om att fokusera på sin skådespelarkarriär. Något som gav utdelning, filmen "Leon" blev hyllad världen över.

Åren efter spelade hon i fertalet mindre filmer och uppsättningar. Något som kom att bli en plattform inför Natalies nästa stora roll. 1999 gick den första filmen i triologin Star Wars upp på vita duken med Natalie i rollen som "Padmé Amidala". Något som ledde henne vidare till huvudrollen i filmen Anywhere but here, en roll som hon tackade nej till med anledning av en sexscen väntades delta i. Natalie vägrade. Efter avslaget krävde övriga skådespelare i filmen att manuset skulle skrivas om, allt för att Natalie skulle vara med och efter ändringarna antog Portman jobbet. Hon blev senare belönad med en Golden Globe-nominering för sin prestation.

Ville satsa på studierna

Natalie har själv sagt i intervjuer att hon alltid varit väldigt ambitiös och lagt mycket vikt vid sin utbildning. Efter den första Star Wars-filmen bestämde sig Natalie för att återvända till skolan och förutom uppföljningen till supersuccén med Star Wars skulle hon inte medverka i någon film under fyra år. Under sitt sommarlov spelade hon in den andra filmen i triologin, annars studerade hon flitigt på Harvard för att ta sin kandidatexamen i psykologi.

– Jag bryr mig inte om mina studier förstör min karriär. Jag är hellre smart än en filmstjärna, ska Portman ha sagt i en intervju.

Efter studierna tog Natalie tag i sin karriär och spelade in flertalet stora produktioner. Sedan 2003 har hon bland annat spelar i filmer som Åter till Could Mountain, Closer, V för Vendetta, My Blueberry nights och New York I Love You. Och trots att hon de senaste åren har varit en mycket uppskattad skådespelare, både bland publik och branschfolk, var det ingen som förutspådde den gigantiska framgång hon skulle nå bara något år senare.

Oscarsbelönad

2009 tränar Natalie sex till åtta timmar per dag och rasar i vikt. Allt för rollen som balettdansösen Nina Sayers i kommande årets storfilm Black Swan. För sin prestation i filmen vinner hon en Oscar. Plötsligt öppnar hela världen ögonen och omfamnar Natalie och lovorden kring skådespelaren tar aldrig slut. Hon hyllas och prisas i både magasin och på stora galor.

Familj

Mitt i all framgång meddelar Natalie att hon är tillsammans med Benjamin Millepied. Koreografen till Black Swan som hon träffat under inspelningen. När hon tar emot sin Oscarstatyett visar Natalie upp en höggravid mage på röda mattan och i juni 2011 föder Portman sitt första barn vid namn Aleph Portman-Millepied.

Kommentera
Kopiera länk
Dela