Söndag 16 Jan
Stockholm

Går till motangrepp mot polisen: "Är en tjejgrej"

1 av 2
2 av 2

Efter att Nyheter24 under tisdagen berättade att polisen ber unga bloggerskor som utsätts för sexuella hot och trakasserier att "ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig", så har reaktionerna inte låtit vänta på sig. – Polisen gör ingenting. Det är respektlöst, säger Isabella "Blondinbella" Löwengrip till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisens uttalande till Nyheter24 om att bloggare borde ta sig "en rejäl funderare" över hur de exponerar sig själva i sociala medier fick rejält mothugg från flera håll under tisdagen. På Twitter och i bloggar kan man läsa upprörda kommentarer om det publicerade inlägget.

Det hotbrev som föranlett diskussionerna har, enligt vad Nyheter24 erfar, skickats till åtta offentliga kvinnor sammanlagt - med identiskt innehåll.

Journalisten och chefredaktören för Nöjesguiden, Margret Atladottir, 26, är en av de personer som har mottagit hotbrevet.

På sin blogg beskriver Margret sin irritation över polisens råd.

- Snälla polisen, jobba MED oss istället för att be oss ta en funderare. För jag funderar och funderar. Och kan inte komma fram till något annat än att allt som har hänt mig beror på vilket kön jag har.

"Det är respektlöst"

Även Isabella "Blondinbella" Löwengrip har utsatts för hotet, och är också upprörd över polisens agerande i fallet.

– Det händer absolut ingenting. De jobbar inte med det över huvud taget, utan det bara ligger på deras skrivbord och väntar, förklarar Isabella för Nyheter24.

– Det är respektlöst. Man vill ju åtminstone veta vad som händer, inte minst när det dessutom är flera som har drabbats.

Varför händer ingeting?

– Det är för att det anses vara en tjejgrej. Polisen har en uppfattning om att bloggande innebär att man publicerar lättklädda bilder på sig själv, eller att fotografera när man dricker latte.

– De tycker att det är "klart att man får en galning efter sig då". Men det är inte en hållbar argumentation - man ska kunna gå naken på gatan utan att något ska hända, säger hon till Nyheter24.

Hon vill mena att problemet ligger i hur tjejer blir bemötta när de anmäler händelser som denna.

– Nu utgår Polisen från helt fel frågeställning och skyller ifrån sig - på oss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela