1 av 2
- Foto: Christin Lenthamre/Nyheter24
2 av 2
- Foto: Eero Hannukainen/EEROBILD

Går till motangrepp mot polisen: "Är en tjejgrej"

Efter att Nyheter24 under tisdagen berättade att polisen ber unga bloggerskor som utsätts för sexuella hot och trakasserier att "ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig", så har reaktionerna inte låtit vänta på sig. – Polisen gör ingenting. Det är respektlöst, säger Isabella "Blondinbella" Löwengrip till Nyheter24.


Polisens uttalande till Nyheter24 om att bloggare borde ta sig "en rejäl funderare" över hur de exponerar sig själva i sociala medier fick rejält mothugg från flera håll under tisdagen. På Twitter och i bloggar kan man läsa upprörda kommentarer om det publicerade inlägget.

Det hotbrev som föranlett diskussionerna har, enligt vad Nyheter24 erfar, skickats till åtta offentliga kvinnor sammanlagt - med identiskt innehåll.

Journalisten och chefredaktören för Nöjesguiden, Margret Atladottir, 26, är en av de personer som har mottagit hotbrevet.

På sin blogg beskriver Margret sin irritation över polisens råd.

- Snälla polisen, jobba MED oss istället för att be oss ta en funderare. För jag funderar och funderar. Och kan inte komma fram till något annat än att allt som har hänt mig beror på vilket kön jag har.

"Det är respektlöst"

Även Isabella "Blondinbella" Löwengrip har utsatts för hotet, och är också upprörd över polisens agerande i fallet.

– Det händer absolut ingenting. De jobbar inte med det över huvud taget, utan det bara ligger på deras skrivbord och väntar, förklarar Isabella för Nyheter24.

– Det är respektlöst. Man vill ju åtminstone veta vad som händer, inte minst när det dessutom är flera som har drabbats.

Varför händer ingeting?

– Det är för att det anses vara en tjejgrej. Polisen har en uppfattning om att bloggande innebär att man publicerar lättklädda bilder på sig själv, eller att fotografera när man dricker latte.

– De tycker att det är "klart att man får en galning efter sig då". Men det är inte en hållbar argumentation - man ska kunna gå naken på gatan utan att något ska hända, säger hon till Nyheter24.

Hon vill mena att problemet ligger i hur tjejer blir bemötta när de anmäler händelser som denna.

– Nu utgår Polisen från helt fel frågeställning och skyller ifrån sig - på oss.

Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

3 timmar sedan
Den kanadensiska megastjärnan Celine Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.