1 av 7
- Foto: All over press/Eero Hannukainen/Patrik Österberg/Charlotte Brunzell/Montage
2 av 7
- Foto: All over press/CHARLOTTE BRUNZEL
3 av 7
- Foto: All over press/Charlotte Brunzell
4 av 7
- Foto: All over press/Patrik Österberg
5 av 7
- Foto: Patrik Österberg/All Over Press
6 av 7
- Foto: All over press/Patrik Österberg
7 av 7
- Foto: All over press/Eero Hannukainen

Twitters hot mot kändisar

Kändisar, profilerade mediemänniskor och makthavare råkar dagligen ut för att få sina identiter kapade på Twitter. I flera fall kan grova påhopp och kränkningar kablas ut i personens namn.


Twitter

Twitter har varit poppis ett tag nu - men vad är det egentligen? Vi ger dig några snabba fakta.

Användare får göra inlägg på 140 tecken. Inläggen visas öppet på profilen, men andra användare kan också prenumerera på ens flöde av inlägg. Du blir då en "follower".

Twitter skapades av Jack Dorsey i mars 2006 och gick publikt i juli samma år. I september 2011 hade tjänsten 200 miljoner registrerade användare över hela världen.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur kändisars identiteter har blivit kapadesociala medier, däribland Twitter. Bland annat har kändisar som Eric Saade, Marie Serneholt, Ola Rapace och Thorsten Flinck blivit utsatta för falska konton.

"Jag har krafsat mig sårig i anus, men nu ska jag ta jäveln. Har legat spread eagle sedan igår. Den fan sticker ut huvudet när som helst", är ett exempel på vad den fejkade Flinck brukar tweeta.

– Det är tillåtet att göra ett satirkonto, att skämta om en person, men då ska det stå i presentationen. Om man upptäcker att någon utger sig för att vara dig eller någon annan så går det att anmäla. Man kan ofta se på Twitter om det är den riktiga personen, på hur den är listad och hur många followers den har, men finns det givetvis en gråzon där man inte kan göra så mycket, säger Fredrik Wass, expert på sociala medier.

Idol-juryn Alexander Bard berättade nyligen för Aftonbladet att han polisanmält ett falskt Twitter-konto som startats i hans namn.

– De skrev hånfulla saker om ”Idol”-deltagarna i mitt namn, sa han då till tidningen och berättade om hur Twitter vägrat att ta bort kontot till en början trots att en kopia på Bard pass skickades in som bevis.

"Hinner inte kolla upp kundservicen"

Problemet med den långa väntetiden kan, enligt Fredrik Wass, vara Twitters succéresa på kort tid.

– De kan väl alltid effektivisera kundserivcen, det är problemet med tjänster som ökar snabbt. Problemet är att de inte hinner kolla upp kundservicen, helst vill man ha all kontakt via nätet inte via telefon eller på annat sätt. Där finns förbättringar att göra, de bör bli snabbare och tydligare på vad som gäller, men det ska fortfarande krävas en del för att ta bort konton. Men processen att komma i kontakt med Twitter, och där kundkommunikationen, måste bli snabbare.

Wass menar att det finns en tröghet i systemet hos Twitter men han tror också att man som användare trots allt uppskattar den.

– Man vill ju inte att vem som helst ska kunna radera sitt eget konto, man vill att det ska vara ganska svårt att ta bort. Det gäller även på Facebook - om någon har dött är det många som är besvikna på att det tar långt tid att stänga ner kontot. Att ett konto bara försvinner så fort någon vill ta bort det, så kan man inte heller göra. Det måste finnas en mellanväg och krävas bevisning och underlag för att göra det.

"Ligg på"

Enligt Wass är det viktigt att göra allt som krävs för att få bort det konto som startats i någon annans namn.

– Enda rådet jag kan ge är att ligga på, ta de steg man måste ta, det finns instruktioner på Twitter om hur man ska gå till väga. Det är ingen okomplicerad fråga, jag kan förstå paniken när man upptäcker att någon låtsas vara en själv och man vill få bort det så fort som möjligt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

1 timme sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

3 timmar sedan
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.