Cissi Wallin, Lulu Carter och Timell – här är allt som hänt​

Hashtaggen #metoo fyller nätet, och alla pratar om Cissi Wallin och Lulu Carter – här är vad som hänt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En av de mest omtalade händelserna på nätet just nu är taggen #metoo, där kvinnor berättar om sexuella övergrepp de utsatts för.

Allt började 5 oktober då det publicerades en artikel i New York Times, där den välkände filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för att under flera år ha förgripit sig på kvinnor i branschen.

Enligt NYT ska övergreppen pågått under 30 år, och Weinstein ska ha mutat sina offer för att de skulle hålla tyst.

Anklagelserna skapade en stor debatt om övergrepp och hur män med makt förgriper sig på kvinnor.

Timell anklagades tidigt

En av dem som la upp en bild på Instagram var tv-inredaren Lulu Carter. "Timell = TV4's egen Harvey Weinstein", skriver hon på sin Instagram.

Redan 2015 gick Lulu Carter ut och skrev om hur hon upplevde stämning bakom kulisserna på programmet Äntligen Hemma.

"Skulle Ni som tittare känna till på vilket sätt många av programledarna och redaktionsmedarbetarna, inklusive mig själv, blivit behandlade genom åren skulle Ni troligen chockeras", skrev Lulu Carter 2015.

På måndagen blev hashtaggen #metoo snabbt stor, och blev ett sätt för kvinnor att berätta om sexuella övergrepp, och för att belysa hur stort det här problemet faktiskt är.

Cissi Wallin pekar ut medieprofil

På måndagen gick även Cissi Wallin ut på Instagram om det övergrepp hon utsattes för 2006, och som hon skrev om 2010. 

"Jag har fragmentariska minnen av det som hände. Bland annat minns jag att jag vaknade till av att han kravlat upp mot mitt ansikte och försökte trycka in sin kuk i min mun medan han väste "sug då, sug!". Sedan föll jag tillbaka in i dimman", skriver Cissi Wallin 2010.

Läs Cissi Wallins gripande text HÄR.

En annan kvinna har gått ut och skrivit att hon blivit drogad och våldtagen av medieprofilen.

Timell har tagits ur tjänst

Även TV4 har nu tagit till åtgärder. I ett pressmeddelande under torsdagen gick de ut och berättade att Martin Timell har tagits ur tjänst. 

– De nya uppgifter som nått oss är allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för. De motsäger också den information vi hittills fått – att förändringarna som förra året vidtogs inom produktionen gällande arbetsmiljö, kultur och ledarskap har lett till att man kommit till rätta med de missförhållanden som tidigare uppdagats, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg i ett pressmeddelande.

TV4 kommer även att stoppa alla Timells program.

Ska söka hjälp

Efter de senaste dagarnas skriverier har Martin Timell gått ut och erkänt att han betett sig olämpligt. Han har även sagt att han kommer att söka hjälp. 

– Det är en sån skillnad på hur jag har uppfattat mig själv i den här branschen och hur verkligheten har varit. Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa, säger Timell till Expressen. 

Får sparken

23 oktober meddelade TV4 att man nu avbryter allt samarbete med Martin Timell. Samtidigt finns det visst stöd för profilen, bland annat har en hyllande Facebook-grupp bildats

Timell kommer också kunna ta ut en stor summa efter att han tvingas gå

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp?
Tack för din röst!