- Foto: TT/Nyheter24

Nej, du är inte smart bara för att du "står upp" för Martin Timell

Gruppen "Stå upp för Martin Timell" får människor att känna sig smarta. Men sanningen är en helt annan, skriver Karl Anders Lindahl.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ingen kan väl ha missat turbulensen kring den fram tills nyligen folkkäre TV4-profilen Martin Timell? Timell har senaste veckan fått anklagelser mot sig gällande sexuella övergrepp och allmänt oskönt beteende under en väldigt lång tid. 

Det hela har gått så långt att TV4 bestämt sig för att dra ur sladden på långköraren Äntligen Hemma, och alla andra produktioner Timell är inblandad i. Timell har också själv erkänt sitt olämpliga beteende.

Man skulle ju kunna tro att stödet för #metoo-kampanjen och motståndet mot övergrepp och tafsande skulle vara något som enar alla människor. Det är det inte.

På Facebook har en grupp bildats med namnet ”Stå upp för Martin Timell”. Den har på kort tid ökat snabbt i medlemsantal, och närmar sig i skrivande stund 1 500 stöttande timellianer. "Vi som vill att Martin Timell får upprättelse mot TV4 och övriga medias behandling samt deras falska anklagelser", är gruppens beskrivning.

I inlägg efter inlägg visas inte bara stöd för Timell, det vädras även hat mot kvinnor och medarbetare som larmat om Timells beteende. Lulu Carter, som var en av de första att hänga ut Martin Timell, är den som utsätts mest. Det påpekas att hon minsann suttit i Timells knä på en pressbild och att hon en gång varit lättklädd på Instagram. Undertonen är så klart att hon minsann förtjänat eventuella övergrepp. 

Även Cissi Wallin och Margot Wallström får sina historier ifrågasatta och sina utseenden recenserade av Timell-mobben.

Många av inläggen har en mer sektlik karaktär. Någon föreslår att man ska samla ihop pengar till en blombukett till Martin Timell. Det börjar diskuteras fram och tillbaka vem som ska ordna, till vem pengar ska swishas. Luften går så småningom ur projektet och man nöjer sig med att lägga upp en bild på en blombukett, i hopp om att Martin Timell ska se bilden. 

Någon skriver en lång hyllningsdikt på rim. En annan beskriver sin nakna kropp i detalj för att förklara att det inte är så lätt att få uppmärksamhet nu för tiden. Väldigt många av inläggen har inte bara en misogyn ton, andra är uppenbart rasistiska. 

”Ett land som är fullständigt förpestat av människor som tolkar islam precis hur fan dem vill till deras egen fördel och där med tar sig rätten att behandla kvinnor från vårt land som lägre stående varelser”, skriver någon om Sverige i Timell-gruppen. 

Den här typen av grupper är inget nytt. Varje gång en person, en organisation eller ett land hamnar i medias strålkastarljus kommer en motrörelse. Det gäller sexuella övergrepp, politiska partier, diktatorer och till och med mördare. 

I dessa motrörelser finns förstås de som genuint tycker att media och allmänheten agerat orättvist. Men också väldigt många som hakar på för att känna sig smarta. 

Man känner sig nämligen smart om man står på andra sidan, sidan som är mot det som alla andra är för. Då är det lätt att känna att man ser något ingen annan ser, att man är upplyst. Med likes och påhejningar från likasinnade förstärks bilden av att man är med i en utvald grupp som sett sanningen. Och foliehatten är aldrig långt borta. 

Men sanningen är ganska enkel egentligen: Nej, du är inte smart bara för att du säger det som väldigt få håller med om. Du är inte smart för att du ställer dig på andra sidan. Du står inte på den goda sidan för att du förminskar och hatar på kvinnor som vågar gå ut och vittna om sexuella övergrepp.

Sätt dig ner. 

/
/
/
/
Står du upp för Martin Timell?
Tack för din röst!