Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Smakar kvinnor illa?

- 10/06/2015, 12:33 -
1 av 11

Matilda Andersson/Faksimil

2 av 11

Ap

3 av 11

Ap

4 av 11

Ap

5 av 11

Ap

6 av 11

Ap

7 av 11

Ap

8 av 11

Faksimil

9 av 11

Ap

10 av 11

Ap

11 av 11

Ap

Kan du gissa hur många kvinnor som blir dödade i Jurassic World?

Nu har jag just kommit tillbaka från förhandsvisningen av den nya storfilmen Jurassic World, som har premiär i dag. Filmen är en direkt uppföljare till Jurassic Park-trilogin, och kan sammanfattas med ett ord skrivet med versaler: AWESOME! Den är helt enkelt fantastiskt bra, och alla borde se den genast.

Men det finns ett gnagande fenomen jag uppmärksammade av en slump: om man räknar antalet kvinnor som dör i de fyra filmerna blir siffran väldigt, väldigt låg, nästan noll. Varför är det så?

Totalt dör 47 personer (5 i första filmen, 16 i andra, 5 i tredje och 21 i Jurassic World), två getter och en hund "on screen" i de fyra filmerna. Av dessa är endast en kvinna, och hon blöder inte ens när hon dör, trots att hon blir biten, upplyft och runtkastad av typ fem olika dinosaurier under en 60 sekunder lång scen i den nya filmen. Att hon faktiskt dör till slut är dessutom bara en kvalificerad gissning, då man inte riktigt får se det.

Förklaringen är förmodligen en kombination av saker. Till att börja med finns det väldigt få kvinnor i filmerna, och de kvinnor som finns med i filmerna har direkta nyckelroller och kan alltså inte dra det kortaste strået i en fight med en Velociraptor eller en Tyrannosaurus. Det skulle påverka handlingen för mycket.

Om du som manusförfattare dödar en kvinna måste det uppmärksammas i filmen, och de andra karaktärerna förväntas sörja/känna/prata om att personen dör. Om en man dör behöver man bara gå vidare till nästa scen, för det är helt enkelt inte en lika stor grej.

Men den viktigaste orsaken är troligen att kvinnor gestaltas som väna, sköra och för oskuldsfulla för att få dö i filmer. På samma sätt som det är en stor grej att döda av ett barn (filmen riskerar också att få en 15-årsgräns då), ses det som extra makabert att en kvinna blir uppäten av ett genmodifierat urtidsdjur.

Klena och försvarslösa kvinnor ska ju kramas och tas hand om, inte slitas i stycken av en jätteödla med vassa tänder och klor.

Bristen på kvinnor som skadas blir nästan löjligt tydlig i scen i mitten av filmen, där hundratals flygdinosaurier attackerar en väldigt stor folkmassa. Av de runt tio personer man får se bli attackerade är samtliga män i vuxen ålder, trots att man klart och tydligt ser minst lika många kvinnor och barn som flyr för sina liv.

Till Jurassic Park-filmernas försvar kan dock sägas att det här är ett problem hela filmbranschen dras med. Det är ytterst få filmer som visar hur kvinnor blir mördade eller på annat sätt dör, och de gånger det görs är det för att visa hur sinnessjukt ond och empatilös mördaren är. Skräckfilmer i allmänhet och Screamfilmerna i synnerhet är praktexempel på det.

Nu är ju den här texten egentligen inte en recension, men ska jag ändå sätta ett betyg får Jurassic World en stark 4:a av 5.

Vill du se fler kvinnor som blir uppätna av dinosaurier?