Idris Elba tillsammans med Tilda Swinton och regissören George Miller vid världspremiären för 'Tretusen år av längtan' på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Idris Elba tillsammans med Tilda Swinton och regissören George Miller vid världspremiären för 'Tretusen år av längtan' på filmfestivalen i Cannes. Arkivbild. - Foto: TT

"Mad Max"-regissören gjorde drömprojektet

George Miller är mest känd för sina hyllade och adrenalinstinna ”Mad Max”-filmer. Men då och då regisserar han något betydligt lugnare verk, som filmerna om den lilla grisen Babe – eller som nu ”Tre tusen år av längtan”.


Fakta: George Miller

Ålder: 77 år.

Familj: Hustrun Margaret, tre barn.

Bor: I Sydney.

Yrke: Regissör och producent.

Tidigare filmer: "Mad Max", "The road warrior", "Mad Max beyond Thunderdome", "Häxorna I Eastwick", "Lorenzos olja", "Babe", "Happy feet", "Mad Max: Fury Road".

Aktuell: Med "Tretusen år av längtan" som strömmas av SF Anytime från 1 november.

Kommande: "Mad Max: Furiosa".

För den australiske filmskaparen är det en dröm som har gått i uppfyllelse.

— Jag har velat göra den här filmen i 25 år, säger George Miller när TT möter honom under filmfestivalen i Cannes.

Filmen bygger på en novell av den brittiska författaren AS Byatt. Den handlar om forskaren Alithea Binn, som under en resa till Istanbul möter en djinn, en ande. Denne erbjuder henne tre önskningar mot att hon ska släppa honom fri. Alithea är lite tvekande. Dels tvivlar hon på att djinnen verkligen existerar, dels vet hon hur ofta det man önskar sig kan resultera i att något går fel.

Djinnen försöker övertyga henne genom att berätta om sitt förflutna, vilket ger Miller möjlighet att bjuda på lite action. I rollerna som Alithea och anden syns Tilda Swinton och Idris Elba.

George Miller är mest känd för sina "Mad Max"-filmer, men då och då gör han projekt som går utanför actiongenren. Arkivbild.

"Jag blir besatt"

När TT träffar George Miller och Tilda Swinton talar de båda mycket om vikten av berättelser. Miller menar att man i förälskelsestadiet ofta mäter förälskelsen mot de ideal man har och att dessa ibland leder fel.

— Detsamma gäller berättelser. Man kommer i kontakt med en berättelse, man blir förälskad i den, man dras till den. Men inte alla berättelser är värda att tas vidare. Jag gör inte många filmer, jag får idéer som jag refuserar. Jag sade att jag aldrig mer skulle göra en ”Mad Max”-film, men så kommer en idé och jag blir besatt, säger han.

— När jag läste den här novellen som handlar så mycket om kärlek, så kände jag att det fanns någonting där som till och med var självbiografiskt för mig.

"Arbetar väldigt långsamt"

Men han läste den för 25 år sedan. Varför tog det så lång tid? Han skrattar.

— Jag arbetar väldigt långsamt. Men den kom hela tiden tillbaka till mig, och det är en del av testet. Om den fortsätter att hänga kvar, då betyder det något. Det här handlar om allting som vi bryr oss om, om kärlek, om döden, om vad som är verkligt eller inte.

— Det är ett rop om att vi ska kunna förstå andra kulturer. I dagens värld handlar det alltmer om klyftor och om att förstöra kulturer.

George Miller berättar om ett möte med författaren AS Byatt där hon undrade varför han ville filmatisera just den här novellen. Hon menade att hon har skrivit andra som känns mer omsorgsfullt skapade.

— Jag sa att det är just det att den här kändes rå, som fick mig intresserad.

Millers nästa film är hans fjärde Mad Max-film, ”Mad Max: Furiosa”, med Anya Taylor-Joy. Tipset är att den får världspremiär på 2023 års Cannesfestival.

Anya Taylor-Joy spelar huvudrollen i George Millers nästa projekt. "Mad Max: Furiosa". Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!