Linn Ullmann, nominerad för 'Flicka 1983' tycker att Kerstin Ekmans 'Löpa varg' är ett mästerverk. Arkivbild.
Linn Ullmann, nominerad för 'Flicka 1983' tycker att Kerstin Ekmans 'Löpa varg' är ett mästerverk. Arkivbild. - Foto: TT

Linn Ullmann tror på konkurrenten: Mästerverk

Nordiska rådets litteraturpris firar 60 år med lika starka som olika nomineringar, framhåller juryns Karin Nykvist. Bland dem finns romanen "Flicka 1983" av Linn Ullmann som själv tippar på en annan vinnare på prisgalan den 1 november: Kerstin Ekman.


Fakta: Nordiska rådets övriga priser och nominerade från Sverige

Pristagarna tillkännages under Nordiska rådets session i Helsingfors den 1 november. Prissumman är varje kategori är på 300 000 danska kronor.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, "Naturen" av Emma Adbåge och "Himlabrand" av Moa Backe Åstot.

Nordiska rådets filmpris, "Clara Sola" av manusförfattaren Maria Camila Arias tillsammans med manusförfattaren och regissören Nathalie Álvarez Mesén.

Nordiska rådets musikpris, "Diversity" av Ebo Krdum samt "Silent earth" av Karin Rehnqvist

Nordiska rådets miljöpris, Kristianstad Vattenrike .

Även poeter får Nordiska rådets litteraturpris – de nominerade verken tillhör i regel en något smalare kvalitetslitteratur än de böcker som brukar vara aktuella för det svenska Augustpriset. Inför prisutdelningen i Helsingfors på tisdag kväll finns nu elva romaner och tre diktsamlingar bland de verk vars författare har chans att belönas med det största litteraturpriset inriktat på nordisk litteratur – i år 468 000 kronor.

— Det är väldigt fina böcker, jag skulle vilja säga att alla de här böckerna är boktips – juryn får ett svårt jobb, säger Karin Nykvist, kritiker, litteraturvetare och själv en av två svenska juryledamöter.

Åländsk kvinnohistoria

Platsen har stor betydelse i flera av romanerna, enligt Karin Nykvist, inte minst i åländska Karin Erlandssons "Hem". Erlandsson skildrar den åländska historien ur ett kvinnoperspektiv som präglats av oro, längtan, ibland också besvikelse. Medan mödrarna har varit hemma med barnen har männen farit ut först med vikingabåtar och några tusen år senare med kryssningsfartyg. Deras hemkomster har inte alltid varit lyckliga.

Karin Erlandsson är nominerad för romanen "Hem" där hon skildrar årtusenden av åländsk historia ur ett kvinnoperspektiv. Arkivbild.

Danska Rakel Haslund-Gjerrilds skriver sinnligt om den queera sekelskiftskonstnären Kristian Zahrtmann i romanen "Adam i paradis" medan Färöarnas Beinir Bergsson diktar om samkönad kärlek i "Sólgardurin".

Hos de två andra poeterna, grönländska Jessie Kleemann och samiska Mary Ailonieida Sombán Mari finns en tydlig postkolonial tematik, framhåller Karin Nykvist.

Känslomässigt kaos

Även minnet spelar stor roll, bland annat i isländska Elísabet Jökulsdóttirs självbiografiska roman "Den kalla aprilsolen" där författaren utifrån egna ungdomserfarenheter av bipolär sjukdom skildrar den unga Védís känslomässiga kaos som bryter ut efter faderns död.

I den hyllade romanen "Flicka 1983" borrar norska Linn Ullmann i smärtpunkterna, det skamliga och fula, under sitt möte som16-åring med en nästan 30 år äldre fransk fotograf. Romanen är en av de mest uppmärksammande bland årets nominerade, vilket inte hindrar att Linn Ullmann känner sig hedrad både över nomineringen och sammanhanget.

— Jag tycker verkligen det är toppskiktet av nordisk litteratur. Det är väldigt fint att vara i det sällskapet. Jag skulle säga Kerstin Ekman, om jag ska tippa vinnaren. Hon har ju skrivit en av de bästa böcker jag har läst, "Löpa varg". Jag tycker att den är ett mästerverk, säger hon till TT.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

3 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.