Joakim Lundell är aktuell som producent för skräckfilmen 'Feed'. Arkivbild.
Joakim Lundell är aktuell som producent för skräckfilmen 'Feed'. Arkivbild. - Foto: TT

Joakim Lundell: Vill göra intelligenta filmer

Efter biosuccén med skräckfilmen "Feed" har sociala medier-stjärnan Joakim Lundell siktet inställt på att producera mer film – men smartare film.I framtiden vill jag göra filmer som ligger mig närmare hjärtat, säger han.


Fakta: Joakim Lundell

Född 1985. Uppvuxen i Vadstena i Östergötland.

Bakgrund: Blev 2010 känd som "Jockiboi" när han medverkade skandalsåpan "Kungarna av Tylösand". Driver tillsammans med hustrun Jonna Lundell en av Sveriges största kanaler på Youtube. Har gjort realityserierna "Spökjakt", "Familjen Lundell" och "Lundellhuset". Har även sommarpratat och har en karriär som dansmusikproducent.

Aktuell: Som exekutiv producent för bioaktuella skräckfilmen "Feed".

Efter premiären förra veckan gick "Feed" rakt in som etta på svenska biotoppen – före både The Rock och LasseMajas detektivbyrå. En bedrift, särskilt med tanke på att producenten Joakim Lundell och regissören Johannes Persson båda gör långfilmsdebut. Men skräckfilm är egentligen inte Lundells genre, erkänner han.

— "Feed" är en riktigt, riktigt, riktigt bra svensk film och förmodligen den bästa svenska skräckfilmen någonsin. Men jag som person gillar mer intelligenta filmer. Personligen tittar jag på filmer som "Interstellar" och "Inception". Det ska finnas någonting att ta på och när man går därifrån ska man nästan bara vara förvirrad, säger han.

"Är lite farligt"

Därför skulle han hellre vilja producera mörka psykologiska thrillers, även om det skulle innebära en större risk.

— I framtiden vill jag mer göra filmer som ligger mig nära hjärtat. Lite intelligentare. Det är lite farligt för det passar inte alla

Samtidigt vill han understryka att han absolut inte är någon snobb, om någon nu misstänkte det. Publikens smak måste alltid respekteras, förklarar han.

— Man får aldrig glömma att det finns många i branschen som vet bäst och inte respekterar dem som går och tittar. Därför görs det en massa konstfilmer som bara går en vecka och har 3 000 biobesök. Då spelar det ingen roll om etablissemanget tycker att det var det vackraste som har gjorts.

Vincent Grahl och Sofia Kappel spelar influerare på urspårad campingsemester i "Feed". Pressbild.

"Jävligt tuff inspelning"

Helst skulle Youtube-stjärnan också vilja ta ett steg tillbaka och sluta synas så mycket, i alla fall i samband med sin filmproducentroll.

— Men det kanske är väldigt svårt när det är Sveriges enligt Maktbarometern mest offentliga person med störst räckvidd som gör en film, säger han.

Då vill han hellre lyfta fram filmens skådespelare. I ensemblen finns bland andra Guldbaggebelönade stjärnskottet Sofia Kappel, Joel Lützow från "The playlist" och "Gåsmamman" samt Molly Nutley.

— Det är de som har stått där i myggen långa nätter. Det har varit en jävligt tuff inspelning med vatten, kyla, värme och regn. De har börjat fem på eftermiddagen och slutat sju på morgonen.

Flera erbjudanden

Joakim Lundell berättar att han har fått flera förfrågningar om framtida projekt, men han säger också att han är väldigt bestämd med vilka slags filmprojekt han vill ta sig an och vem han vill arbeta med.

Även i fortsättningen är det snabba inspelningar som gäller och helst av och med hungriga debutanter som Johannes Persson som är beredda att jobba hårt och tänka i nya banor.

— Och det skulle vara roligt att göra en film som jag har skrivit helt själv nästa gång, och inte bara med ett manus jag har varit med och bearbetat fram, säger Lundell.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!