Joni Mitchell ger ut en livplatta från sommarens festivalframträdande. Arkivbild.
Joni Mitchell ger ut en livplatta från sommarens festivalframträdande. Arkivbild. - Foto: TT

Joni Mitchell planerar nytt livealbum

Singer-songwritern Joni Mitchell jobbar på ett nytt livealbum. Det avslöjar hon i en radiointervju med musikerkollegan Elton John, skriver Pitchfork.


I somras gjorde Joni Mitchell ett överraskade framträdande på Newport Folk Festival – där hon inte uppträtt sedan 1969 – och det är den spelningen som nu ska ges ut.

Det var Mitchells första spelning på 22 år och hon hade sällskap på scenen av bland andra Brandi Carlile, Blake Mills, Taylor Goldsmith, Marcus Mumford, Wynonna Judd och gruppen Lucius.

— Vi repeterade inte och under "Just like this train" upptäckte jag att jag inte kunde sjunga den. Jag har blivit alt, jag är inte sopran längre, säger hon intervjun i programmet "Rocket hour" på Apple Music 1.

Mitchell berättar att hon då i stället spelade ett elgitarrsolo som till hennes stora förtjusning "togs mycket väl emot”.

Joni Mitchell, som i dag är 78 år, slog igenom i mitten av 1960-talet och har vunnit nio Grammys under sin karriär. 2002 tilldelades hon utmärkelsen lifetime achievement award med motiveringen att hon var "en av rockepokens mest betydelsefulla sångerskor".

Efter att ha drabbats av ett artärbråck i hjärnan 2015 har hon mer eller mindre hållit sig borta från offentligheten. Hennes 17:e och sista studioalbum "Shine" kom ut 2007.

Nästa sommar planerar Mitchell att återvända till scenen för sin första huvudkonsert på decennier. Den 10 juni spelar hon på Gorge Amphitheater i Washington.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

1 timme sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

1 timme sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

2 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

3 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.