Vikingarna framför Cirkus i Stockholm, där livealbumet spelades in. Pressbild.
Vikingarna framför Cirkus i Stockholm, där livealbumet spelades in. Pressbild. - Foto: TT

"Trodde Vikingarna var ett avslutat kapitel"

12 miljoner sålda skivor. Inget annat dansband har kommit i närheten av Vikingarnas succésiffror. Nu släpps ett sista album – inspelat under avskedsturnén som alldeles snart går i mål.


Fakta: Vikingarna

Startades 1961 som ett rockband i Arvika under namnet The Vikings. Gick efterhand över till traditionell dansbandsmusik och bytte namn till Vikingarna 1973.

Sångaren Christer Sjögren, från Hagfors i Värmland, lockades över från Mariestadsbandet Pelles 1978.

Vikingarna är Nordens i särklass populäraste dansband och har sålt mer än 12 miljoner skivor. Har släppt sammanlagt 52 album.

— Vi trodde aldrig att vi skulle göra en skiva igen, men vi har fått sådan uppskattning från publiken. Skivor säljer ju inte i dag, det är mer en kul grej att släppa ett album än att vi ska tjäna så mycket pengar, säger Christer Sjögren.

Vikingarna lade egentligen ned instrumenten helt 2004, då gitarristen Lasse Westman gick bort. Och det var aldrig meningen att man skulle plocka upp dem igen.

— Vi hade alltid sagt att vi skulle sluta på topp. Jag hade en hel del annat jag ville göra, med krogshow och allt. Det var ingen som trodde att vi skulle återförenas och göra en finalturné så här långt efteråt, men roligt har det varit, säger Christer Sjögren.

Vikingarna möter publiken. Pressbild.

Yngre fans

Han medger att han var lite orolig för att bandets långa frånvaro skulle göra att publiken glömde bort dem. Men oväntat nog hittade även en del yngre fans till konserterna.

— Allt går så fort nuförtiden i datorernas och mobiltelefonernas värld så jag tänkte att "vi är väl ett minne blott". Men de här yngre kom fram till mig och sade att de har växt upp med oss. Föräldrarna köpte skivorna och de lyssnade på kassetter i bilen. Det kändes otroligt att de kunde sjunga med i låtarna och mindes de här gamla gubbarna.

Vikingarna var redan ett populärt dansband när Christer Sjögren kom med i bilden 1978. Många var skeptiska när den 28-årige sångaren från Mariestadsbandet Pelles skulle ta över mikrofonen efter populäre Stefan Borsch, som ville testa en solokarriär.

— Jag hade ingen aning om att Stefan skulle sluta och tänkte hur i helskotta kan en sångare sluta i ett band som är så populärt? Jag fattade inte det. Men jag höll på att missa mitt livs chans eftersom jag inte ringde tillbaka när kapellmästaren Jörgen Arnemar försökte få tag på mig. Jag var ju på semester i farsans sommarstuga utanför Hagfors och ville inte bli störd.

Christer Sjögren framför sina guldskivor 1996.

Till slut lyckades de två ändå få kontakt och Christer Sjögren fick provsjunga för Bert Karlssons skivbolag nere i Skara. Den första svensktoppsettan blev "Djingis Khan", som bandet nu även har dammat av under turnén.

— Den passade mig och hade lite kraft i botten så jag kunde gå ned på djupet, säger Sjögren, och demonstrerar med sin basröst hur tonerna sjunker.

— Det tilltalade folk och hjälpte till för acceptansen, för det var ju en del som tyckte att “Nu är väl Vikingarna färdiga när Stefan slutar?” Jag hade mycket att bevisa, men jag förberedde mig och gjorde så gott jag kunde. Och det gick ju rätt bra.

TT: Nu är du väldigt blygsam.

— Ja men, jag var inte känd för den stora publiken även om jag hade haft låtar på Svensktoppen före Vikingarna. Jag förstod vilken chans det var, mitt livs chans, och det är ju fakta sedan att skivorna sålde och det gick bättre och bättre. Det är klart att det är en fantastisk resa att ha fått göra.

Återförenades 2016

2016 lockades bandet ned till Göteborg för arrangemanget "Tack för dansen" med Thomas Deutgen. Återföreningen ledde till att Vikingarna återigen fann sig turnerande igen – efter ett mellanspel där bandet Nya Vikingarna varit ute på vägarna med en annan sångare. I februari 2020 inledde man så sin stora avskedsturné, men stötte på patrull direkt i form av pandemin.

— Det vart stopp och allt fick ställas in. Jag tänkte att nu tar de väl bort de här spelningarna, men publiken och arrangörerna ville ha oss tillbaka. Jag trodde att jag skulle ha glömt mycket, men hjärnan är fantastisk. Man har stått och malt dem i decennier, men nu när de har legat i träda så känner man att musiken är bra. Man förstår varför det slog och blev så stort.

Vikingarnas avskedsturné avslutas i Kalmar den 3 december.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

1 timme sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

1 timme sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

2 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".