Stockholm

Sven Nykvist hyllas på 100-årsdagen

Sven Nykvist Nykvist betraktas av många som en av de största filmfotograferna genom tiderna. Arkivbild.
Sven Nykvist Nykvist betraktas av många som en av de största filmfotograferna genom tiderna. Arkivbild. Foto: TT

Han har kallats för en ljusmålare i svartvitt och färg. På lördag skulle filmfotografen Sven Nykvist ha fyllt hundra år och hans konstnärskap uppmärksammas på flera platser i världen.


Med filmer som "Persona", "Fanny och Alexander", "Viskningar och rop", "Varats olidliga lätthet", "Små och stora brott", "Gilbert Grape" och "Sömnlös i Seattle" skrev Sven Nykvist in sig i filmhistorien.

Han belönades med Oscarsstatyetter för två av sina samarbeten med Ingmar Bergman och var även nominerad för bästa foto två gånger. Det ledde till internationella uppdrag och samarbeten med regissörer som Woody Allen, Louis Malle, Nora Ephron och Volker Schlöndorff.

På 100-årsdagen hyllas Sven Nykvist i Filmhuset i Stockholm av bland andra filmfotograferna Sophia Olsson ("Sameblod", "438 dagar") och Fredrik Wenzel ("Triangle of sadness", "The square"), som båda har belönats med Sven Nykvist Cinematography Award.

Skådespelaren Ewa Fröling, som samarbetat med Nykvist i "Fanny och Alexander" och "Oxen", finns också på plats liksom Sven Nykvists son Carl-Gustaf Nykvist.

Den sistnämndes dokumentär om fadern, "Ljuset håller mig sällskap" från 2000 sänds under helgen på SVT och under december visas flera av Nykvists filmer på SVT Play. Även SF Anytime uppmärksammar Sven Nykvist och utomlands visas hans filmer på flera cinematek.

Sven Nykvist avled 2006, 93 år gammal.

Ingmar Bergman och Sven Nykvist under inspelningarna av "Fanny och Alexander" 1980. Duon gjorde 24 filmer tillsammans. Arkivbild.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.