Verket 'Våren' av Helmer Osslund (1866–1938) från år 1907 har klubbats på auktion för åtta miljoner kronor. Pressbild.
Verket 'Våren' av Helmer Osslund (1866–1938) från år 1907 har klubbats på auktion för åtta miljoner kronor. Pressbild. - Foto: TT

Osslundtavla gick för åtta miljoner

Tavlan "Våren" av målaren Helmer Osslund har sålts på auktion för åtta miljoner kronor, skriver Stockholms Auktionsverk i ett pressmeddelande.


Verket från 1907 är därmed Osslunds dyraste någonsin. Enligt auktionsverket är det också den dyraste tavla av en svensk konstnär som sålts i Sverige hittills i år.

Helmer Osslund (1866–1938) föddes som Åslund i Tuna i Medelpad, men ändrade stavning i samband med att han flyttade till USA som 21-åring. Osslund återvände till Sverige och arbetade bland annat som dekoratör vid Gustavsbergs porslinsfabrik.

I svensk kontext är han känd som en Norrlandsmålare. Enligt Victoria Svederberg vid Stockholms Auktionsverk har han hamnat i skuggan av de samtida så kallade ABC-målarna – Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson.

"Men nu framträder Osslund med all sin prakt och tar plats som en av våra absolut främsta inom klassiskt måleri. Verket i sig har ett konsthistoriskt värde och det här är verkligen internationell konst på högsta nivå”, säger Svederberg.

Rättad: Klargör att det är den dyraste tavla av en svensk konstnär som sålts i Sverige hittills i år.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!