Glöm inte böckerna under granen. Arkivbild.
Glöm inte böckerna under granen. Arkivbild. - Foto: TT

15 romaner att ge bort i jul

Glimrande poetiska resor, ukrainska familjeskrönor och drabbande modersskildringar – ge bort en läsupplevelse i jul. Här är 15 romaner från det senaste året.


Fakta: ... och 7 fackböcker

"Litteraturens vinter" av Uwe Wittstock: En rysare om hur snabbt Hitler förändrade den politiska verkligheten i Tyskland.

"Skogslandet" av Lisa Röstlund: Uttömmande och fascinerande om en av Sveriges största naturresurser, som är en högst kontroversiell fråga: skogen.

"Den lodande människan" av Patrik Svensson: Svensson återvänder till havet och utforskar dess lockelse.

"Den otyglade skönheten" av Stefan Jonsson: En brandfackla om konstens betydelse för både människan och samhället.

"I en annan klass" av Emma Leijnse: Ett reportage om skillnaderna i den svenska skolan som ökat under 20 års tid.

"Jag har torkat nog många golv" av Nina van den Brink: Den Augustprisade biografin över Maja Ekelöf, städerska och politisk aktivist.

"Smärtans imperium" av Patrick Radden Keefe: Om en av de senaste årens största skandaler i USA: opioidkrisen som sedan 1999 har orsakat en halv miljon människors dödsfall, och Sacklerfamiljens inblandning.

"Vårt kvarter" av Horst Krüger

En memoarklassiker i nyutgåva, men Horst Krügers uppriktiga skildring av sin uppväxt under Hitlers tid är också en berättelse om hur ett samhälle gradvis blir allt mer intolerant. Ingen talar politik i 30-talets Tyskland men med små steg sker förskjutningar som gör att också opolitiska människor bereder väg för ondska.

Kan också passa: "Kairos" av Jenny Erpenbeck, "Medlöpare" av Geraldine Schwarz, "Den stora skrivboken" av Ágota Kristóf, "Eurotrash" av Christian Kracht.

.

"Fine de claire" av Daniel Gustafsson

Helena sätter sig i bilen med ostronodlingarna på den franska Atlantkusten som mål. Nu möter då när hon synar sitt liv. Det här är en poetisk roman där meningarna glimrar som pärlor, och samtidigt en subtil men skoningslös kritik mot hur människans rovdrift förändrar naturen.

Kan också passa: "Kromosomparken" av Jonas Gren, "Till stranden" av Peter Højrup, "Binas historia" av Maja Lunde.

.

"Om någon skulle komma förbi" av Thomas Korsgaard

Korsgaard har hyllats för denna debut, som gavs ut när han var endast 21 år gammal. Det är den första delen i en trilogi om Tue, en liten pojke som växer upp i ett avlägset och fattigt hörn av Jylland, med en hård och bitter pappa och deprimerad mamma. Dessutom blir han mobbad i skolan. Det hade kunnat bli outhärdligt tungt men hans lott skildras med värme, galghumor och blick för livets tragikomik.

Kan också passa: "Min far" och "Kvinnan" av Annie Ernaux, "Att förändras, en metod" av Édouard Louis.

.

"Naturliga beteenden" av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Lily får klara sig bäst hon kan som liten, hennes mamma är frånvarande och ofta irrationell i sitt bemötande av dottern. Så när Lily själv blir mamma går hon i stället totalt upp i sitt barn. Det här är en bok om hur man ska vara förälder när man själv bär på sår. Det handlar om arv, anknytning och ensamhet men också om förväntningarna på mammor.

Kan också passa: "Allt som jag finner i er ska jag finna i mig" av Malin Ekman, "Malma station" av Alex Schulman.

.

"Kassa 19" av Claire-Louise Bennet

Claire-Louise Bennets tro på litteraturen och skrivandet upplöser stundtals jagets och verklighetens gränser, i denna bok om en skolflicka i en arbetarstad väster om London. Uttråkad av lektionerna börjar hon anteckna längst bak i sitt skrivhäfte. Hon skriver fram livet i vardagliga utläggningar, som ofta tar förvånande och komiska vändningar. En hyllning till hur litteraturen rymmer så mycket liv och möjligheter. Bennet har kallats "en sällsynt begåvning" av Karl-Ove Knausgård.

Kan också passa: Serien om Alberte av Cora Sandel, "En vänskap" av Silvia Avallone, "Min kamp" av Karl-Ove Knausgård.

.

"Röda sirener" av Victoria Belim

Victoria Belim lämnade Ukraina i barndomen men vid Rysslands invasion 2014 insåg hon att hon kunde förlora barndomslandet utan att någonsin ha lärt känna det. Här återvänder hon till Ukrainas förflutna – via en släkthemlighet från 1930-talet. Boken ekar av forna konflikter och ger en förståelse för det som nu händer.

Kan också passa: "Fältstudier i ukrainskt sex" av Oksana Zabuzjko, "Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, "Antennen" av Serhij Zjadan.

.

"Skred" av Sara Strömberg

I Åre gröper grävskopor ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus – vilket leder till ett jordskred. När det river upp sår i det lilla samhället försöker lokalredaktören Vera Bergström ställa politikerna till svars. "Skred" utsågs till årets bästa kriminalroman av Deckarakademin.

Kanske också passar: "Den som överlever" av Victor Pavic Lundberg.

.

"Natten" av Sara Gordan

Tonårsdottern revolterar, modern vill rädda hennes liv. I "Natten" skildrar Sara Gordan en mors akuta oro för sitt barn. Berättelsen om en snårig mamma-dotterrelation vilar på frågor om när en fullt rimlig föräldraomsorg övergår till destruktiv besatthet. Språket är avskalat och sinnligt och Gordan skriver i vissa delar utifrån egna erfarenheter.

Kan också passa: "När du dör ska jag vara nära" av Annie Reuterskiöld, "Kaffe med mjölk" av Ella-Maria Nutti.

.

"Flicka, 1983" av Linn Ullmann

Redan i "De oroliga" skymtade den 16-åriga flickan – hon som mot sin mors vilja drar i väg till Paris för en modefotografering och hamnar i en 30 år äldre fotografs säng. Här blandas tonåringens tankar med den nu vuxna kvinnans i en naken berättelse om minnen, maktlöshet, lust och skam.

Kan också passa: "En flickas memoarer" av Annie Ernaux, "Fri kärlek" av Tessa Hadley.

.

"Bröd och mjölk" av Karolina Ramqvist

Lustfylld men också skrämmande mat är temat i denna roman. En kvinna minns uppväxtens maträtter, mormoderns risgrynspudding men också moderns pannkakor som betydde att dottern blev lämnad ensam på kvällen. Ramqvist skriver om fixeringen vid mat och kropp och "öppnar bråddjupa tillstånd med hjälp av spannmål och mejeriprodukter" sammanfattade Expressens kritiker Martina Montelius.

Kan också passa: "Jag såg livet tvingas i mig" av Lina Kalmteg.

.

"Illuminerade detaljer" av Péter Nádas

Bombningarna i Sarajevo fick Péter Nádas att minnas och börja skriva scener till sin okonventionella självbiografi. I den 600 sidor långa första delen väver han samman i princip allt – den närmast överjordiska smaken av en bönstuvning men också stanken i Budapest, hatet men också kärleken till en soppkokande mormor vars språkliga ritualer skulle bli avgörande för hans författarskap. Krävande men också på djupet omvälvande läsning.

Kan också passa: "Åren" av Annie Ernaux.

.

"Fri" av Lea Ypi

Lea Ypi växte upp i brytpunkten mellan kommunism och kapitalism – vars företrädare båda sade sig göra folket fritt. I romanen "Fri" tecknar hon Albaniens väg genom förtryck och anarki och undersöker vad som ligger bakom de olika ideologiernas utfästelser om frihet. Romanen handlar om idéer, men genom ett brett spektrum av intressanta människor.

Kan också passa: "Härkomst" av Sasa Stanisić.

.

"Den underjordiska solen" av Andrea Lundgren

Som liten flicka har Mela blivit bergtagen – neddragen under marken av underjordiska varelser. Det varar bara en liten stund, men efteråt är det som en del av henne blivit kvar där inne i berget. I sin senaste roman gräver Andrea Lundgren djupt under markens yta – bland kaos, lera och en gäckande grävling. Romanen handlar om depression men erbjuder samtidigt granskande återblickar på barndomens händelser.

Kan också passa: Carina Rydberg: "Vitt slödder", "Björnjägarens döttrar" av Anneli Jordahl.

.

"Ihågkom oss till liv" av Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Drangers första dokumentära bildberättelse skildrar en familjehistoria hon länge inte kände till: en stor del av hennes släkt mördades i nazisternas dödsläger under andra världskriget. I denna gripande serieroman varvar hon teckningar, text, foton och dokument för att förmedla insikter om antisemitismen.

Kan också passa: "Maus" av Art Spiegelman, "Förintelsens barn" av Margit Silberstein, "Under månen" av Hanna Rajs Lara.

.

"Minnesteatern" av Karin Tidbeck

Svensk fantasy för vuxna finns det inte i överflöd, och svenska Karin Tidbeck skriver också på engelska. Den här boken lyftes fram av New York Times som en av årets bästa fantasy- och science fictionböcker 2021. Nu ges den originella och grymma sagan ut på svenska. Det handlar om en grupp adelsmänniskor som har skapat en trädgård där tiden står stilla, och där barnen förslavas, men två av dem finner en väg ut ur den världen.

Kan också passa: "Den mörka materien" och "Boken om stoft" av Philip Pullman, "Den söndrade jorden" av NK Jemisin.

Rättad: I en tidigare version angavs fel författare till en av titlarna.

Ge bort bokpaket i jul. Arkivbild.

TT
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.