Vivienne Westwood år 2005.
Vivienne Westwood år 2005. - Foto: TT

Modelegendaren Vivienne Westwood död

Den brittiska modelegendaren Vivienne Westwood har avlidit, bekräftar hennes modehus på Twitter. Punkens drottning blev 81 år gammal.


Vivienne Westwood förändrade stora delar modeindustrin när hon under 1970-talet i hög grad låg bakom punkens modeideal.

Tillsammans med sin dåvarande sambo Malcolm McLaren drev hon den legendariska butiken "Sex" på Kings Road i London, som blev något av rörelsens epicentrum, dit bland andra medlemmarna i Sex Pistols kom.

Westwood designade många av de kläder vars stil blev synonyma med punken – kläder som hon själv bar och beskrev som "sex förvandlat till mode och fetisch" och "själva förkroppsligandet av ungdomens förmodade odödlighet".

Ensam på barrikaderna

Själv blev hon dock besviken när hon insåg att resten av punkrörelsen inte ville gå lika långt som hon själv ville i sin stil och sade senare till BBC att hon kände sig ensam på barrikaderna. Och Sex Pistols frontman Johnny Rotten bråkade hon med när hon sade sig ha kommit på idén bakom deras låt "Anarchy in the UK".

Ändå hade det börjat som en slump. Westwood föddes i det lilla samhället Tintwistle i Derbyshire 1941 och inledde sin yrkesbana som lärare. Men hennes liv tog en vändning när hon via sin bror av en slump träffade McLaren.

Efter Sex Pistols upplösning fortsatte paret att göra kläder inspirerade av bland annat amerikansk ursprungsbefolkning, pirater och konst. Under 1980-talet fördjupade sig Westwood i sömnad och haute couture, ofta med asymmetriska sömmar och vilda kombinationer av mönster.

Hon samarbetade med bland andra graffitikonstnären Keith Haring, älskades av en ny generation popartister och fortsatte att pröva nya gränser. Latex och tweed, korsetter och bara bröst – allt och lite till använde hon i sitt skapande.

Vivienne Westwood i samband med att hon presenterade en ny kollektion kläder 2019. Arkivbild.

Men om punken dog ut tog den inte Westwood med sig. Hon fortsatte att pröva gränser, som när hon 1992 fick utmärkelsen OBE av drottningen och kom till Buckingham Palace utan underkläder, vilket hon glatt visade för den samlade pressen, enligt BBC.

Senare blev Westwood adlad av Elizabeth II, som uppenbarligen inte tog illa vid sig. Hon prisades även av en lång rad andra, bland annat utsågs hon till British designer of the year vid tre tillfällen.

Fortsatte ta ställning

Hon fortsatte också livet ut att ta politisk ställning i modekollektioner och uttalanden. Kläderna visade fingret åt de styrande trenderna och hennes t-shirts med slogans såldes för dyra pengar. Hon tog avstånd från såväl Margaret Thatcher som Tony Blair, stöttade djurrättsorganisationen Peta och Aidsgrupper, och Wikileaksgrundaren Julian Assange.

När Vivienne Westwood nu gått bort, 81 år gammal, sörjer en hel modevärld henne – men mest av sin make och samarbetspartner Andreas Kronthaler. I ett första uttalande säger han att:

"Jag kommer att fortsätta med Vivienne i mitt hjärta. Vi arbetade fram till slutet och hon har gett mig massvis med saker att bygga vidare på."

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Så håller Lasse Åberg och frun Inger kärleken vid liv – efter 60 år: “Varje dag…”

Johanna Nordström rasar efter det som hände med Filip Lamprecht: "Dum i huvudet"

Förrädarna har blivit ett populärt program bland TV4-tittarna. I kvällens avsnitt får deltagarna nya regler att förhålla sig till. Johanna Nordström får även svårt att kontrollera känslorna och uttrycker: "Dum i huvudet".

Jon Olssons nya kärleksbild delar följarna i två läger: "I chock…"

Jon Olsson, har funnit kärleken på nytt. På Instagram la han en bild med den nya flickvännen. Bilden får följarna att reagera starkt med både ris och ros.

Därför är Pär Lernström avundsjuk på David Hellenius

2 timmar sedan
Det finns ett tv-program som programledaren Pär Lernström hade velat vara med i, men produktionen valde David Hellenius. – Sen hörde jag att David skulle göra det.

Fugees återförenades på konsert

2 timmar sedan
Lauryn Hill återförenade Fugees under en välgörenhetskonsert i Central Park i New York på lördagen. Den legendariska hiphop-trion spelade bland annat de klassiska låtarna "Killing me softly" och "Ready or not."

Fia Forsström hittade fansen utomlands

3 timmar sedan
Via nätet har Fia Forsströms musik hittat publik långt utanför Sveriges gränser. Nu åker hon och möter sina fans i Europa. Jag har fått höra från bekanta att min musik är för flummig och för enkel här i Sverige, säger hon.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.