Sam Neill som Brian de Bois-Guilbert i 'Ivanhoe'. Pressbild.
Sam Neill som Brian de Bois-Guilbert i 'Ivanhoe'. Pressbild. - Foto: TT

Ivanhoestjärnans nyårshälsning till Sverige

I fyra decennier har svenskarna lindrat eventuell baksmälla på nyårsdagen till "Ivanhoe" på tv.Nu kommer en nyårshälsning från stjärnan Sam Neill:Jag är väldigt stolt över er, säger han till SVT.


Han är internationellt sett mest känd för Oscarsvinnaren "Pianot" och "Jurassic Park"-filmerna och har blivit adlad av drottning Elizabeth, men för svenskarna är det främst en annan roll Sam Neill, 75, är mest ihågkommen för. Den som den onde riddaren Brian de Bois-Guilbert i en gammal tv-film resten av världen har glömt bort.

"Ivanhoe" är en lika stor del av nyårsdagstraditionerna i tv som backhoppningen från Garmisch-Partenkirchen och nyårskonserten från Wien.

Den nyzeeländske skådespelaren har i många år skapat sin egen tradition att hälsa till sin svenska fans i sociala medier när nyåret nalkas och i år kommer hans hälsning via SVT, med anledning av att det är 40 år sedan "Ivanhoe" visades första gången i kanalen.

— Ska vi titta på den i år? Ja, det ska vi! Kommer Brian de Bois-Guilbert att vinna i år? Ja, det ska han! Och ska vi äta pizza i år? Ja, det är klart att vi ska, säger Sam Neill och skrattar.

Sam Neill. Arkivbild.

Filmen har gått i svensk tv kring jul och nyår nästan varje år sedan dess, men från och med 2002 sänds nyårstraditionen i TV3.

Tv-filmen "Ivanhoe" där Brian de Bois-Guilbert till slut går förlorande ur striden mot Sir Wilfred of Ivanhoe (Anthony Andrews) spelades in i början av Sam Neills karriär och han har medgett i intervjuer att han knappt kommer ihåg inspelningen.

Men han gillar svenskarnas tradition.

— Att ni tittat på den i 40 år säger mycket gott om er. Och må ni titta på "Ivanhoe" i åtminstone 40 år till, avslutar han.

"Ivanhoe" sänds i TV3 på nyårsdagen klockan 14.45.

TT
/
Jul
/
TV3
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.