Den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida har gått bort vid 95 års ålder. Arkivbild.
Den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida har gått bort vid 95 års ålder. Arkivbild. - Foto: TT

Rivalen kommenterar Lollobrigidas död

Den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida har avlidit, 95 år gammal. Nu hyllas "La Lollo" bland annat av sin ärkerival Sophia Loren.


Sophia Loren var en av de första att kommentera Lollobrigidas bortgång. I ett uttalande som citeras av Variety säger Loren att hon "är djupt skakad och ledsen" över nyheten om filmstjärnans död.

De två divorna hade parallella karriärer i Italien och Hollywood och ansågs ofta vara rivaler.

Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano skriver på Twitter : "Adjö till biodukens stora diva, huvudperson i över ett halvt sekel av italiensk filmhistoria. Din charm kommer att bestå för evigt. Farväl Lollo."

"Farväl Gina. Med dig har den sista divan lämnat oss”, twittrar skådespelaren Giulio Base, vars hustru, filmproducenten Tiziana Rocca, såg till att Lollobrigida fick en stjärna på Hollywoods Walk of fame 2018.

Även den spanske skådespelaren Antonio Banderas hyllar filmstjärnan. "En stor legend inom italiensk film har lämnat oss. Vila i frid Gina Lollobrigida", skriver han på Twitter.

Nobbade Hughes

Gina Lollobrigida, eller "La Lollo" som italienarna kallade henne, föddes i Subiaco, en by öster om Rom med en pappa som var möbelsnickare, mamma och tre systrar. Hon kom trea i Miss Italia 1947 och uppgav då att hon var intresserad av skådespeleri.

Tre år senare erbjöds hon filmkontrakt av mogulen Howard Hughes, men tackade till hans stora förtrytelse nej med motiveringen att hon föredrog att stanna i Europa.

I en intervju med Vanity Fair från 2015 berättade hon att Hughes försökt förföra henne men att hon nobbade honom, trots att hon var attraherad. Hon hade gift sig med den slovenske läkaren Milko Skofic som 22-åring.

— Han försökte igen och igen, men jag ville uppföra mig korrekt. Jag sade till honom att "om du förlorar din förmögenhet så kanske jag gifter mig med dig". Han blev kanske överraskad att det fanns någon som var intresserad av honom av andra anledningar.

Gina Lollobrigida på Beverly Hills Hotel 1959. Arkivbild.

Hennes filmkarriär i Italien tog fart och hon tilldelades en brittisk Baftastatyett för filmen "Pane, amore e fantasia" 1953. Det stora internationella genombrottet kom samma år med filmen "Skälmarnas marknad" ("Beat the devil"), en äventyrskomedi där hon spelade mot Humphrey Bogart.

Italienska rivaler

Gina Lollobrigidas glansdagar var under slutet av 1950-talet då hon kallades "världens vackraste kvinna". Hon spelade mot Anthony Quinn i filmen "Ringaren i Notre Dame" 1955 och i "Trapets" mot Burt Lancaster och Tony Curtis 1956.

Ofta konkurrerade hon om rollerna som sexig italienska med den åtta år yngre Sophia Loren. Men enligt Lollobrigida var hon "nummer ett", då hon byggt sin karriär på egen hand, medan Loren fick roller med hjälp av sin make, filmproducenten Carlo Ponti.

När Sophia Loren påstod att hon hade större byst än Lollobrigida, ska den senare ha anmärkt att "Loren kan spela bondflicka, men aldrig en dam”.

En av de sällsynta gånger de två italienska divorna Sophia Loren och Gina Lollobrigida poserade tillsammans på bild var när Michael Jackson deltog i ett party på amerikanska ambassaden i Rom 1988. Arkivbild.

1961 fick Lollobrigida en Golden Globe för filmen "Möte i september" och hon fortsatte spela in filmer mot några av Hollywoods största namn fram till 1970-talet när hon både skilde sig från Milko Skofic och slog in på en alternativ karriär som pressfotograf. I egenskap av sitt namn fick hon en exklusiv intervju med Kubas Fidel Castro 1973.

I mitten av 1980-talet gjorde hon en uppmärksammad gästroll i tv-såpan "Maktkamp på Falcon Crest", i en roll som Sophia Loren hade tackat nej till. Gina Lollobrigidas sista filmroll var i den franska komedin "XXL" från 1997.

Kandiderade till parlamentet

1999, vid 72 års ålder, kandiderade Lollobrigida till Europaparlamentet för italienska Demokraterna, men lyckades inte knipa en plats.

2006 gifte hon sig igen med den 45-årige spanske affärsmannen Javier Rigau y Rafols. De hade, enligt egna uppgifter, haft en platoniskt förhållande sedan 1984 och Gina Lollobrigida hävdade senare att han lurat in henne i ett äktenskap för att komma åt hennes pengar.

Äktenskapet ogiltigförklarades och paret avslutade sin relation efter "negativa skriverier" i medierna.

Så sent som i fjol kandiderade Gina Lollobrigidatill parlamentet för det EU-skeptiska partiet Italia Sovrana e Popolare utan framgång. Hennes systersonson Francesco Lollobrigida däremot, gift med Arianna Meloni, syster till premiärminister Giorgia Meloni, är sedan oktober i fjol Italiens jordbruksminister.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.