Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar huvudrollerna i kritikerrosade 'The banshees of Inisherin'. Arkivbild.
Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar huvudrollerna i kritikerrosade 'The banshees of Inisherin'. Arkivbild. - Foto: TT

"Banshees of Inisherin" – absurd Oscarskandidat

Vad händer när manlig vänskap tar slut?Det är det grundläggande temat i tokhyllade irländska filmen ”The banshees of Inisherin”, mångfaldigt prisbelönad och en av storfavoriterna inför den kommande Oscarsutdelningen.


Fakta: McDonagh och Gleeson

Namn: Martin McDonagh.

Ålder: 52 år.

Familj: Partnern Phoebe Waller-Bridge.

Bor: I London.

Yrke: Manusförfattare och regissör.

Tidigare filmer: "In Bruges", "Seven psychopaths", "Three billboards outside Ebbing", Missouri".

Aktuell: Med "The banshees of Inisherin" som får svensk biopremiär 27/1.

Namn: Brendan Gleeson.

Ålder: 67 år.

Familj: Sönerna Brian och Domnhall.

Bor: I Dublin.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare fimer i urval: "Braveheart", "Gangs of New York," "In Bruges", "Kingdom of heaven", flera Harry Potter-filmer, "Hemma I Hampstead", "The guard", "Mr Mercedes", "The tragedy of Macbeth".

Aktuell: Med "The banshees of Inisherin" som får svensk biopremiär 27/1.

— Priser i all ära, men det viktiga är att veta att man har gjort en bra film och att sedan få uppleva att publiken uppskattar den, säger regissören Martin McDonagh till TT.

Dagen innan TT möter honom och skådespelaren Brendan Gleeson på filmfestivalen i Venedig har den svarta komedin mötts med jubel och applåder. Några dagar senare vinner den festivalens manuspris samtidigt som Colin Farrell får ta emot det manliga skådespelarpriset. Sedan dess har det rullat på, och inte minst Farrell är storfavorit till en Oscar.

Filmen utspelas på en liten irländsk ö på 1920-talet. Padraic (Farrell) och Colm (Gleeson) har alltid varit nära vänner, men en dag säger Colm abrupt upp vänskapen. Padraic är helt oförstående, och det hela tar dramatiska vändningar.

Colm (Brendan Gleeson) och Padraic (Colin Farrell) har varit vänner i många år – när Colm plötsligt vill avsluta deras vänskap. Pressbild.

"Otäckt" manus

Gleeson berättar att han upplevde den första manusversionen som otäck.

— Det fanns inget hjärta i det, det fanns ingen motivation till det Colm gör. Men i manusversion två så öppnades ett helt nytt perspektiv för mig.

— När man bryter upp ur ett förhållande, vare sig det handlar om kärlek eller om vänskap, är frågan om man ska dra ut på det och ge signaler till att det är slut, eller om man ska göra det abrupt och bara bryta. Hur man än gör det är det dåliga nyheter för den som drabbas.

Filmen handlar om ensamhet och om avskildhet. Colm, som är folkmusiker, tycker att Padraic är för "trist" för att umgås med och drar sig undan för att ägna resten av sitt liv åt att skapa musik som han blir ihågkommen för.

— Colins rollfigur tänker inte på det, han tycker inte han är ensam, för att i slutet inse att han är världens mest ensamma människa, säger Martin McDonagh.

Gör brutala filmer

McDonagh har tidigare regisserat Gleeson i kortfilmen ”Six shooter” och i den svarta komedin ”In Bruges”, där Farrell spelade den andra huvudrollen. Allt McDonagh gör innehåller oerhört mycket humor, även om filmerna ofta är brutala både fysiskt och psykiskt.

— Vi repeterar länge innan vi filmar. På det sättet blir vi kvitt det roliga. För det är inte roligt för rollfigurerna på samma sätt som det är för publiken. I "Banshees…" är situationerna hjärtekrossande, men ibland roliga för dem som ser filmen, säger Martin McDonagh.

Hans förra film var den hyllade "Three billboards outside Ebbing, Missouri", som bland annat vann två Oscarsstatyetter. Efter den kunde han utan problem ha fått göra vad han ville i Hollywood, men det var inget han strävade efter.

— Jag bryr mig inte om Hollywood. Det viktiga för mig är att få ha kontroll över någonting som jag tycker om. Jag tycker om friheten att få göra vad jag vill. Sedan är det ju rent tekniskt så att stora delar av den här filmen har bekostats med amerikanska pengar, så på sitt sätt är det en Hollywood-film.

På Golden Globe-galan fick "The banshees of Inisherin" tre priser. Colin Farrell fick pris som bästa manliga skådespelare i en komedi/musikal och filmen utsågs till bästa film i kategorin komedi/musikal. På bilden syns även regissören Martin McDonagh och skådespelarna Kerry Condon och Brendan Gleeson. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

2 timmar sedan

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.