Den polsk-romska textilkonstnären Malgorzata Mirga-Tas ställer ut sina verk på Göteborgs konsthall under våren.
Den polsk-romska textilkonstnären Malgorzata Mirga-Tas ställer ut sina verk på Göteborgs konsthall under våren. - Foto: TT

"Folk pratar om oss, ingen pratar med oss"

Aktivism och konst, tätt sammanflätat.Så beskriver polsk-romska Malgorzata Mirga-Tas sina enorma textilverk, som sys av kläder från familj och vänner och utmanar antiziganistiska stereotyper.Folk pratar om oss, men ingen pratar med oss. Vi vill bli synliga, säger hon.


Fakta: Malgorzata Mirga-Tas

Malgorzata Mirga-Tas, född 1978 i Polen, är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist.

Som den första romska konstnären representerade hon Polen på Venedigbiennalen 2022, med utställningen "Re-enchanting the world".

Utställningen "Suno Mange Dzalas", "Jag har en dröm", på Göteborgs Konsthall öppnar den 28 januari och pågår till den 16 april.

På väggarna i Göteborgs Konsthall hänger en rad stora porträtt av kvinnor som kämpat för romers rättigheter i Sverige: Singoalla Millon, Diana Nyman, Rosa Taikon.

De färgrika tygerna som utgör textilkonstverken har i flera fall tillhört kvinnorna själva, likaså de smycken, spelkort och andra accessoarer som infogats i konsten.

— Den kjolen tillhörde Singoalla Millon själv, säger Malgorzata Mirga-Tas och pekar mot en blåblommig kjol som böljar ut från ramen på ett av porträtten.

— Bakom kläderna finns en historia från varje person som ger dem till mig, en energi. De får ett annat liv och en själ.

Mirga-Tas får många av tygerna som hon använder i sin konst av vänner och familj, eller av de som porträtteras i konstverken. En del köper hon i secondhand-butiker nära sin hemby.

"En utopi"

Den polsk-romska konstnären är aktuell med den nya utställningen "Suno Mange Dzalas" – "Jag har en dröm" – på Göteborgs Konsthall. Porträtten varvas med färgstarka ögonblicksbilder ur den svensk-romska historien och från hennes egen hemby Czarna Góra, belägen i den polska delen av Tatrabergen.

Namnet på utställningen, som anspelar på Martin Luther Kings berömda tal, är viktigt, säger Mirga-Tas.

— Jag har en dröm om ett normalt liv utan diskriminering mot oss romer och mot andra. Om en värld utan rasism, säger hon

— Jag vet att det är en utopi och att det låter naivt, men det är så här vi börjar: Att synliggöra oss.

Alldeles för ofta pratar majoritetssamhället om grupper som romer istället för att prata med dem, säger Malgorzata Mirga-Tas. Ofta är narrativet då dessutom strösslat med klichéer och negativa stereotyper.

— Fördomarna är att vi är smutsiga, outbildade och kriminella. Det är inte sant.

"Konsten är inte bara ett sätt att berätta en historia, utan också att motverka diskriminering och behålla vår röst", säger Malgorzata Mirga-Tas.

Motverkar fördomar

Konsten är hennes sätt att motverka fördomarna.

— Jag är inte bara någon som tar på mig traditionellt romska kläder och säger att jag är rom – jag är det på riktigt. Jag bor i en romsk by, jag pratar romanes, jag kan min historia. Och jag lyfter fram viktiga personer, men också vardagslivet för romer, säger hon.

I arbetet med att skildra den svensk-romska historien var det därför naturligt att samarbeta med romska organisationer, föreningar och personer i Sverige.

— Det var viktigt för mig att ta reda på hur de känner, vad de vill säga och vad de tycker om konstverken. Och jag var förvånad över hur glada de var över utställningen, säger Malgorzata Mirga-Tas.

Hon arbetar framför allt med stora textilkonstverk, men även med målningar och skärmar.

— Det finns bara en handfull romska konstnärer i Europa, så det här är lika viktigt för dem som det är för mig.

Hon beskriver sig som konstnär, men också som aktivist – ibland nästan ofrivilligt.

— Även när jag bara vill måla ett porträtt eller en vardagsscen som är visuellt vacker kan jag inte låta bli att fundera på om det finns en större historia att berätta, något som gör det starkare. Aktivismen och konsten är sammanflätade, det är svårt att separera dem, säger Malgorzata Mirga-Tas.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

1 timme sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

3 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.