Stockholm

Upprop för hotad glasutbildning

Anslagen till yrkeshögskoleutbildningen i design och konstglas i Nybro kommer att dras in. På skolan finns även andra utbildningsformer. Arkivbild.
Anslagen till yrkeshögskoleutbildningen i design och konstglas i Nybro kommer att dras in. På skolan finns även andra utbildningsformer. Arkivbild. Foto: TT

Ett upprop har startats för att rädda en av utbildningarna på Riksglasskolan i Nybro. Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att dra in stödet.


— Det finns ingen motsvarande verksamhet någonstans egentligen, varken i Sverige, Skandinavien eller Nordeuropa, säger tillförordnade rektorn Urban Lindahl till SVT Nyheter Småland.

"Utbildningens unika ställning som Nordens enda yrkeshögskola inom fältet gör att dess existens har direkt påverkan på hela branschen. Hela den svenska glastraditionens överlevnad är beroende av den", står det i namninsamlingen som startats av en elev.

Det indragna anslaget innebär att utbildningen läggs ner till hösten, vilket P4 Kalmar var först med att rapportera.

Myndigheten motiverar beslutet med att det har varit svårt att rekrytera tillräckligt med elever till design- och konstglasutbildningen på yrkeshögskolenivå. Utbildningen har funnits i tolv år.

På skolan finns också gymnasie- och vuxenutbildning samt Nordiska programmet, en tvåårig hantverksutbildning för nordiska studenter.

TT
/
SVT
/

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.