Regissören James Cameron rätar ut några frågetecken i filmen 'Titanic'. Arkivbild.
Regissören James Cameron rätar ut några frågetecken i filmen 'Titanic'. Arkivbild. - Foto: TT

James Cameron återskapar slutet av "Titanic"

Kunde Jack ha fått plats på dörren och därmed överlevt? Det är en av frågorna som förhoppningsvis ska få ett svar då filmskaparen James Cameron återskapar slutscenen i megasuccén "Titanic" från 1997.


Det är i ett specialprogram på National Geographic, "Titanic: 25 years later with James Cameron", som regissören genomför en vetenskaplig studie för att utröna om det skulle ha funnits tillräckligt med plats för både Jack och Rose på den flytande dörren efter Titanics förlisning.

En grupp forskare och stuntpersoner ska testa fyra olika scenarier för att en gång för alla sätta punkt för den seglivade debatten om även Leonardo DiCaprios Jack kunde ha överlevt i filmen, rapporterar The Hollywood Reporter.

Bland annat görs en grundlig rättsmedicinsk analys av en expert på nedkylning. Två stuntpersoner med samma kroppsmassa som huvudpersonerna sänks i programmet ner i isvatten med sensorer över kroppen. Slutsatsen blir enligt Cameron att två personer omöjligen kunde ha överlevt på dörren "med tanke på de variabler som fanns att ta hänsyn till".

Skulle rädda Rose

Han passar också på att understryka att Jacks karaktär fortfarande skulle välja att göra vad som helst för att rädda Rose, som spelades av Kate Winslet.

— I hans tankevärld fanns det inte på kartan att äventyra hennes säkerhet. Det var till 100 procent hans karaktär, säger James Cameron.

I en intervju med Toronto Sun säger Cameron att han hoppas att studien får tyst på de mest högljudda förespråkarna för att Jack Dawson borde ha fått gått ett annat öde till mötes.

— Han behövde dö. Det är som Romeo och Julia. Det är en film om kärlek, offer och dödlighet. Kärleken mäts i offret, säger Cameron.

Anklagades för att vara fet

Även Kate Winslet, som genom åren fått höra att hon var fet och att det var hennes vikt som gjorde att DiCaprios karaktär inte fick plats på dörren, gjorde nyligen ett inlägg i debatten i podcasten "Happy, sad, confused", som refereras av The Hollywood Reporter :

— Folk var så elaka. Om jag kunde skruva tillbaka tiden skulle jag ha använt min röst på ett helt annat sätt. Jag skulle ha sagt: "våga inte behandla mig på det där sättet".

— En gång för alla: han kunde ha fått plats på dörren, men den skulle inte ha hållit sig flytande. Det skulle inte ha varit en hållbar lösning, säger skådespelaren.

"Titanic" nominerades till 14 Oscar och vann 11 av dem, inklusive bästa film och bästa regissör.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om att Kate Winslet fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

Många avhopp från Eurovision i Malmö

Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

1 timme sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

2 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".

"Jakt" – på liv och död

3 timmar sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Picknickförbud vid konserter – men inte överallt

3 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar. Att ta med sig picknick är inte längre möjligt vid konserterna på Sofieros slott och trädgårdar utanför Helsingborg.