Historieprofessorn Timothy Snyder. Arkivbild.
Historieprofessorn Timothy Snyder. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Timothy Snyder: Yttrandefriheten är i kris

Publicerades: 22 Mar, 10:00

Begreppet yttrandefrihet går igenom en kris – det hävdar den kände amerikanske historikern Timothy Snyder. Han vill fokusera mer på vad dess syfte måste vara: att hjälpa människor att kunna kritisera makten.


Fakta: Timothy Snyder

Född: 1969

Bakgrund: Timothy Snyder är författare och professor i historia vid universitetet i Yale. Han är expert på Östeuropa och det andra världskriget. På svenska finns bland annat böckerna "Den blodiga jorden. Europa mellan Hitler och Stalin" (2011), "Den svarta jorden. Förintelsen som historia och varning" (2016), "Om tyranni" (2017), "Vägen till ofrihet" (2019).

Aktuell: Som talare på Svenska Akademiens konferens om yttrandefrihet.

Historikern och författaren Timothy Snyder har i flera böcker spårat tecknen på demokratiers sönderfall, bland annat i "Om tyranni" som han skrev 2017, efter att den dåvarande presidenten Donald Trump kommit till makten i USA.

Nu är han i Stockholm för att tala på Svenska Akademiens heldagskonferens om yttrandefrihet. Och han konstaterar att situationen för yttrandefriheten och demokratin bara har förvärrats de senaste åren.

— Det mest dramatiska som har hänt är det uppenbara tyranniet i att Ryssland har attackerat Ukraina, med avsikten att förstöra demokratin, staten och att utföra andra brott där. Det är rätt chockerande, säger han.

Ryssland är ett slags pionjärland i sammanhanget, hävdar Snyder och pekar på tendenser som oroar honom: dess oligarki, de extrema inkomstskillnaderna och mediernas centralisering – problem som han hävdar att fler länder rör sig mot.

— Ryssland nådde politiskt fram till vissa platser före oss andra. Det betyder inte att ryssar är värre än vi, det beror på strukturen på den ryska staten.

Går igenom en kris

Styret i Ryssland intar positionen att det inte finns några värderingar, enligt Timothy Snyder. Alla som talar om demokrati i väst framställs som hycklare. Men att diskutera värderingar har blivit svårare också i USA och Europa, anser han. Nu varnar Snyder för att det gör begreppet yttrandefrihet urvattnat.

— Yttrandefriheten går igenom en kris, där begreppet används för att legitimera folk som inte bryr sig om frihet. Det har börjat betyda något som är osant och provokativt.

En person som Donald Trump kan nu hävda att hans uppmaning att störta demokratin under tiden som president bara handlade om att han utövade sin rätt till yttrandefrihet, exemplifierar Snyder.

Han anser att vi måste tänka mer på yttrandefrihetens syfte. Den finns inte bara för att skydda allas vår rätt att säga provocerande saker. Liksom bland andra författarna Euripides och Michel Foucault före honom anser Timothy Snyder att yttrandefrihet måste handla om att kunna kritisera makten.

— Om vi tänker på det, så tänker vi också på att skydda yttrandefriheten lite annorlunda. Så när vi stöter på fall där någon ljuger i ond tro kan vi säga att det visserligen är skyddat, men det är inte kärnan i det vi bryr oss om med yttrandefrihet.

Fylla begreppet med syfte

Timothy Snyder trycker på det faktum att det inte är talet som ska vara fritt – utan personen som talar. Att bara stoppa censur skulle betyda att vi måste bry oss lika mycket om att Elon Musk ska vara fri att tala från en plattform som han äger, som till exempel afghanska barn i USA utan utbildning.

— Vi måste fylla begreppet med syftet – att man ska kunna kritisera makten. Gör vi allt för de stackars afghanska barnen så att de en dag kan tala fritt? Elon Musk har redan makten. Han är i periferin av det vi bryr oss om men inte i centrum, säger Timothy Snyder som hävdar att vi måste tänka likadant om institutionerna – är sociala medier skapade på ett sådant sätt att de ger folk en röst?

Snyder understryker också att så länge ett land har extrema inkomstskillnader finns där inte yttrandefrihet på riktigt.

TT: Vad kan vanligt folk göra för att främja yttrandefriheten?

— Prenumerera på tidningar. Jag är avundsjuk på svenskar och tyskar och alla andra som fortfarande har flera tidningar och lokalradio. Förlorar du dem, som i USA, kommer de inte tillbaka.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Skådespelaren Paul Geoffrey död

idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.

Nya Indiana Jones-filmen väntas gå mot flopp

idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

igår 22:24
Basgångarna från högtalarna på Sweden Rocks festivalområde fortsätter att dåna. På fredagskvällen intog legendariska heavy-metalbandet Iron Maiden huvudscenen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.