Suzanne Osten med foliehatt bredvid Erik Uddenberg – de gör pjäsen 'Konspiration' i höst på Dramaten.
Suzanne Osten med foliehatt bredvid Erik Uddenberg – de gör pjäsen 'Konspiration' i höst på Dramaten. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Konspirationer och krig på Dramaten

En nyskriven pjäs om konspirationer, författaren Han Kangs "Vegetarianen" och hela Europas 1900-tal summerat – på hundra minuter. Hösten på Dramaten är färgad av krig och konflikt.


Fakta: Dramatens höst i urval

"#jeanne" i regi av Ivana Sajko och i samarbete med Riksteatern, premiär 26 augusti.

"Europeana" av Patrik Ourednik, i regi av Mattias Andersson. Premiär 2 september.

"Sammanflätade" av och med America Vera-Zavala. Premiär 6 september.

"Den första rumpan" av Lisen Rosell, Amanda Apetrea, Daniel Åkerström Steen och Chrisander Brun. Urpremiär 14 september.

"Ingmar Bergmans Såsom i en spegel" av konstkollektivet KonstAB. Premiär 22 september.

"Vegetarianen" av Han Kang, i regi av Beata Gårdeler. Premiär 23 september.

"Perserna" och "Trojanskorna" av Aischylos och Euripides, i regi av Karl Dunér. Premiär 19 oktober.

"Pappas födelsedag" av Alejandro Leiva Wenger i regi av Frida Röhl. Urpremiär 26 oktober.

"Fruktansvärda fantasier" i regi av Tove Sahlin. Urpremiär 28 oktober.

"Tolvskillingsoperan" av Bertolt Brecht i regi av Sofia Jupither. Premiär 2 december.

"Konspiration" av Erik Uddenberg, i regi av Suzanne Osten. Urpremiär 8 december.

"Flickor som försvinner" i regi av Malin Axelsson och i samarbete med Riksteatern. Premiär 15 december.

Teaterchefen Mattias Andersson tar avstamp i Patrik Ouredniks bok "Europeana" när han försöker pressa in hela Europas 1900-tal i en enda uppsättning, med ambitionen att både beskriva de stora historiska skeendena och de mellanmänskliga detaljerna.

Han liknar boken vid en historieprofessor på speed. Särskilt intressant tycker han det är att den slutar år 2000, med Francis Fukuyamas teori om historiens slut.

— Att kalla kriget är slut, järnridån har fallit och internet gör att människan kommunicerar med hela världen – kapitalismen har segrat som ekonomiskt system och nu har människan nått sin fulländning. Det är intressant med tanke på allt som har hänt efteråt, säger han.

Mattias Andersson vill både utforska hur det europeiska projektet ser ut i dag och vad vi kan lära oss av historieskrivningen. Han ser en cyklisk rörelse som är intressant i förhållande till vad som nu sker i Europa.

— Som det ser ut i dag är hela Putins krig i Ukraina något slags retroversion av första världskriget. Jag är intresserad av vem som formulerar historien, inte minst i förhållande till Ryssland och Ukraina.

Historia och konspiration

Kriget skildras också från fler perspektiv när Karl Dunér regisserar två klassiska grekiska dramer, "Trojanskorna" och "Perserna" som inte har satts upp förut i Sverige.

— Aischylos valde att skriva en pjäs om förlorarna och med empati skildra arméernas vedermödor i "Perserna". ”Trojanskorna” handlar om kriget från ett kvinnligt perspektiv. Det är uppsättningar som svarar mot den krigssituation vi har i Europa i dag, säger Mattias Andersson.

Han lyfter också fram storsatsningen "Tolvskillingsoperan" av Bertolt Brecht, där Sofia Jupither gör satir "till kapitalismens ära". Det handlar om människans förmåga att anpassa sig i en cynisk värld.

Nutida drama blir det i nyskrivna "Konspiration" av Erik Uddenberg, som Suzanne Osten regisserar. Det är en berättelse om Sverige med fokus på tre olika epoker. Slutligen får också Alejandro Leiva Wengers pjäs "Pappas födelsedag" i regi av Frida Röhl äntligen möta en publik, efter att premiären ställdes in på grund av coronapandemin.

Tolkar Ingmar Bergman

En till bok som blir teater är koreanska Han Kangs "Vegetarianen", i regi av Beata Gårdeler. Den handlar om en ung kvinna som slutar äta kött, till omgivningens förtret.

Dessutom sätter konstkollektivet KonstAB upp sin version av Ingmar Bergmans film "Såsom i en spegel", vilket Mattias Andersson är nyfiken på.

— De står långt från Bergman estetiskt. Men deras sätt att leka med olika tonlägen och genrer kan komma nära verket ändå.

Beata Gårdeler regisserar "Vegetarianen" där Karin Franz Körlof spelar en av rollerna.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

3 timmar sedan

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

idag 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.