Abba, med Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, toppar The Guardians rankning över vinnarlåtar i Eurovision Song Contest med Waterloo. Arkivbild.
Abba, med Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, toppar The Guardians rankning över vinnarlåtar i Eurovision Song Contest med Waterloo. Arkivbild. - Foto: Olle Lindeborg / TT

Sverige i topp och botten när de bästa ESC-vinnarna utses

Det blir svenskt både i toppen och i botten när brittiska The Guardian rankar alla vinnare av Eurovision Song Contest.


Fakta: De svenska vinnarlåtarnas rankningsplacering

1) Abba – Waterloo, 1974

4) Loreen – Euphoria, 2012

37) Charlotte Perrelli – Take me to your heaven (Tusen och en natt), 1999

51) Carola – Fångad av en stormvind, 1991

54) Måns Zelmerlöw – Heroes, 2015

69) Bröderna Herrey – Diggi Lo Diggi Ley, 1984

Sedan 1956 har 69 vinnare korats i världens kanske festligaste musiktävling. Bäst av dem alla: Abbas "Waterloo" från 1974, när den brittiska tidningen får säga sitt.

"Bland de andra bidragen känns det som en bomb som briserar", skriver The Guardian om Sveriges allra första vinnarbidrag.

Svenskt i botten

Men det är blågult även längst ner på listan. Recensionen av "Diggi Lo Diggi Ley" är knappast något bröderna Herrey kommer att skryta med framöver:

"Antiseptiskt ljud, meningslös titel, häpnadsväckande texter – skrämmande gammalt struntprat om magiska guldskor – och en refräng som förtar all livslust". På 69:e och sista plats placerar sig Herreys vinnarlåt från 1984, precis före de danska bröderna Olsens "Fly on the wings of love".

Loreens "Euphoria" placerar sig också högt upp, på plats fyra. I lördagens final kan hon få in ännu en låt på listan i form av bidraget "Tattoo".

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

1 timme sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

2 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

2 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

3 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.