Efter att ha fått Guldpalmen två gånger är Ruben Östlund med och bestämmer vilka filmskapare som ska belönas med priset i år. Arkivbild.
Efter att ha fått Guldpalmen två gånger är Ruben Östlund med och bestämmer vilka filmskapare som ska belönas med priset i år. Arkivbild. - Foto: Christina Kronér/TT

Fem snackisar inför Cannesfestivalen

Två 80-åriga män är de största affischnamnen på filmfestivalen i Cannes som inleds på tisdagen.Här är de stora snackisarna inför årets filmfest.


+ Harrison Ford och Martin Scorsese.

Hollywoodglamour har alltid haft sin plats i Cannes. Den här gången kommer Ford, 80, för att visa upp den femte filmen om Indiana Jones, "Dial of destiny". Han får sällskap av Scorsese, 80, vars nya film "Killers of the flower moon" har Leonardo DiCaprio och Robert De Niro i huvudrollerna. Men filmerna visas utom tävlan. Den 28 juni har Indiana Jones-filmen biopremiär, medan Scorsesefans får vänta till oktober och då går filmen eventuellt direkt upp på AppleTV+.

+ Ruben Östlund juryordförande.

Efter att ha fått det finaste priset, Guldpalmen, två gånger sätter sig den svenske stjärnregissören i år i stället i juryn där han som ordförande får hjälp av bland annat Brie Larson och Paul Dano för att utse årets pristagare. 21 filmer gör upp om priserna, däribland "Asteroid city" av Wes Anderson och nya alster av Aki Kaurismäki, Todd Haynes, Wim Wenders och Ken Loach.

Alicia Vikander som 1500-talsdrottning i "Firebrand". Pressbild.

+ Alicia Vikanders nya kostymdrama.

Den film med störst svenskintresse som tävlar om Guldpalmen är "Firebrand", där den svenska filmstjärnan spelar Katarina Parr, den engelske 1500-talskungen Henrik VIII:s sjätte och sista fru. Kungen spelas av Jude Law och filmen är regisserad av Karim Aïnouz.

+ Flest kvinnor någonsin

Cannes har alltid varit något av en herrklubb, men efter massiv kritik av könsbalansen på senare år har festivalen i år valt ut sex filmer av kvinnliga regissörer bland de 21 som tävlar. Det är flest någonsin. Catherine Breillat, Catherine Corsini, Jessica Hausner, Alice Rohrwacher, Ramata-Toulaye Sy och Justine Triet heter regissörerna som är med och sätter rekordet.

Lily-Rose Depp och The Weeknd i "The idol". Pressbild.

+ The Weekends tv-serie

Abel Tesfaye, mer känd som The Weeknd, gör skådespelardebut i den omtalade "The idol", vars handling kretsar kring en ung sångerska (Lily-Rose Depp) som hamnar i klorna på en självhjälpsguru (The Weeknd) när hon försöker ta sig fram i musikbranschen. Projektet har enligt medieuppgifter i branschpress varit kantat av kontroverser och fått skrivas om. Serien kommer till HBO Max den 5 juni.

TT
/
/
HBO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

2 timmar sedan
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

3 timmar sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

3 timmar sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

idag 14:56
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?