Jakob Oftebro spelar Jan Stenbeck. Arkivbild.
Jakob Oftebro spelar Jan Stenbeck. Arkivbild. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Stenbecks liv blir dramaserie i SVT

Jan Stenbecks liv ska skildras i en ny dramaserie i SVT.Den norske skådespelaren Jakob Oftebro spelar den omstridde affärsmannen.Vi lever alla i den värld han skapade, säger manusförfattaren Alex Haridi.


Fakta: Jan Stenbeck (1942-2002)

Jan Stenbeck tog över investmentbolaget Kinnevik efter en omtalad arvsstrid mellan syskonen efter fadern Hugo Stenbeck.

Han satsade tidigt på bland annat mobiltelefoni och satellit-tv och startade tv-kanaler som TV3 och ZTV samt tidningar som Metro, Moderna Tider och Z.

Dottern Cristina tog över företagsgruppen efter faderns död, men sitter inte längre i ledningen för Stenbekssfärens bolag.

Tv-serien om Jan Stenbeck görs i fem delar och får premiär i SVT om två år. Då är det 23 år sedan den kontroversielle affärsmannen avled på ett sjukhus i Paris. Men myten om honom har nästan bara vuxit sig starkare, tycker Alex Haridi, som skrivit manus tillsammans med Lotta Erikson.

— Alla har en så stark åsikt om honom och så olika åsikter beroende på vem man pratar med. Antingen var han ond eller ett helgon. Då blir man fascinerad. Vem var han, egentligen? säger Haridi.

Projektet presenterades under filmfestivalen i Cannes och blir en storsatsning för SVT. Inspelningen börjar nästa år och serien får premiär 2025.

Spelat Hamilton

Den norske skådespelaren Jakob Oftebro spelar Stenbeck i serien. Han har tidigare bland annat spelat Jan Guillous hemlige agent Carl Hamilton i en tv-serie.

Jan Stenbeck förändrade en stor del av Sverige. Nu blir hans liv tv-serie. Arkivbild.

Han är yngre och smalare än Stenbeck var. Men blev ändå valet för rollen.

— När vi tittade på hans provfilmning så BLEV han Stenbeck. Det är så mycket viktigare, för det yttre går att lösa, säger Alex Haridi.

Bröt monopol

Historien i tv-serien sträcker sig från 1977 till 1992, under en period då Jan Stenbeck tog över familjeföretaget Kinnevik, manövrerade ut sin syster Margaretha af Ugglas och sedan vände upp och ner på medie- och telekommarknaden i Sverige genom att utmana monopolet. Kinnevik startade Comviq och Tele2 som liksom TV3, ZTV och Metro blev kända varumärken.

Stenbeck blev en kontroversiell figur, men Alex Haridi tror att han kan ses i ett nytt ljus i dag.

— Ganska många har glömt bort hur det faktiskt var på riktigt. Även de här människorna som tycker att Jan Stenbeck förstörde någonting i Sverige.

— Om man frågar någon av dem om de skulle vilja leva på riktigt i Sverige som det var på 70-talet är det ingen som svarar ja på den frågan. Det är det dubbla med honom. Det finns så mycket att beundra honom för, samtidigt som det finns så mycket att kritisera.

Ingen från familjen Stenbeck har medverkat i arbetet med serien, som i stället bygger på journalisten Per Anderssons biografi "Stenbeck".

TT
/
TV3
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

2 timmar sedan

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

3 timmar sedan
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.