Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform på scenen i Berlin. Arkivbild.
Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform på scenen i Berlin. Arkivbild. - Foto: Daniel Bockwoldt/AP/TT

Tysk polis utreder Waters nazistflört på scen

Publicerades: 26 Maj, 08:58, Uppdaterades: 26 Maj, 14:56

Förre Pink Floyd-sångaren Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform och avfyrade ett låtsasvapen från scenen i Berlin. Nu utreds hans agerande av tysk polis, skriver The Wrap.


Under torsdagens konsert på Mercedes Benz Arena i Berlin klädde Roger Waters ut sig i en lång skinnrock, liknande dem som SS-officerare bar under andra världskriget, med röd armbindel med korsade hammare på.

Inslaget är inspirerat av en scen från Pink Floyds film "The wall" från 1982. Waters menar att det i själva verket utgör en kritik mot fascism och nazism.

I videoklipp som har postats på sociala medier syns hur den förre Pink Floyd-sångaren tar emot ett maskingevär och sedan avlossar blanka skott mot publiken.

Berlins polismyndighet uppger nu att man har öppnat en utredning om hets mot folkgrupp.

— Den kontext i vilken kläderna bars kan bedömas vara en glorifiering eller ett berättigande av nazistregimen, på ett sätt som kränker offren och stör den allmänna ordningen, säger Martin Halweg, presschef för Berlinpolisen, i ett uttalande.

En del lokala politiker i Berlin har försökt uppmana arrangören att ställa in spelningen på arenan, med anledning av Waters uttalanden om kriget i Ukraina och kritik mot Israel.

Waters har länge varit politiskt engagerad, och på senare år har han riktat en stor del av sitt engagemang mot Nato och allt vad amerikansk utrikespolitik står för. Sedan kriget bröt ut hävdar han att det är USA som har provocerat fram konflikten och att Putin inte hade något annat val än att invadera sitt grannland.

Roger Waters har även anklagats för att vara antisemit, något han förnekar.

TT
/
/
USA
/
Senaste nytt

Så mycket tjänar kulturens toppchefer

Molly Sandén har blivit mamma – visar upp nytillskottet på Instagram

1 timme sedan
Under torsdagskvällen publicerade artisten Molly Sandén bilder på Instagram som nu får kommentarsfältet att fyllas av gratulationer. Hon har nämligen blivit mamma för första gången.

Tareq Taylor och flickvännen Sofia Ståhl hånas - på grund av detalj i fina kärleksbilden

2 timmar sedan
Tareq Taylor och Sofia ”PT-Fia” Ståhl publicerade en mysig bild på instagram. Men följarna såg någonting helt annat än en romantisk stund...

Sanna Guidetti bryter ihop under mötet med Dumpen

3 timmar sedan
Det är i podden "Högt i tak" som Sanna Guidetti och Rosanna Charles bjöd in Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som driver den omdiskuterade sajten Dumpen.se.

Lita Ford: Rock'n'roll räddade livet på mig

3 timmar sedan
Efter snart 50 år och många vedermödor sätter Lita Ford fortfarande sin tilltro till rockmusiken. Bra musik och bra musiker dör aldrig, säger den Sweden Rock-aktuella stjärnan till TT.

Känd svensk artist tog kokain på Södermalm mitt på dagen – nu faller domen

idag 16:14
En svensk manlig artist som är medlem i ett av landets största band stoppades i höstas på Mariatorget i Stockholm. Där stod det klart att han tagit kokain. Läs mer om domen här.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.