Programledarna Ida On, Alex Hermansson, Malin Olsson och Adrian Alebo Andersson ser fram emot premiären för årets 'Sommarlov'. Sommarskuggan döljer sig i bakgrunden.
Programledarna Ida On, Alex Hermansson, Malin Olsson och Adrian Alebo Andersson ser fram emot premiären för årets 'Sommarlov'. Sommarskuggan döljer sig i bakgrunden. - Foto: Johan Bävman/TT

Årets Sommarlov – en resa i tiden

Praktfulla kostymer och hisnande äventyr. Årets "Sommarlov" gör nedslag i vår gemensamma historia. Tittarna får följa med på en tidsresa full av lek – blandat med lite allvar. Vi kommer också att ta upp att allt kanske inte var bättre förr, hintar programledare Ida On.


Fakta: Sommarlov

"Sommarlov" har premiär på SVT Barn den 12 juni och sänds varje dag fram till den 18 augusti.

Programmet spelas in måndag–fredag i Beijers park i Malmö.

Årets programledare är Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick och Adrian Alebo Andersson. Sommarskuggan medverkar för åttonde gången i rad.

Artister som medverkar är bland andra Renaida Braun, Theoz, Marcus & Martinus och Maxida Märak.

Temat för årets säsong av "Sommarlov" är "Backa tiden".

På måndag är det åter dags för SVT:s klassiker "Sommarlov". Programmet, som underhållit sommarlovslediga barn ända sedan 1978, bjuder i år på en rejäl dos historia. Tittarna får följa med till medeltiden, upplysningstiden och 1980-talet, förklarar Ida On som är en av de fyra programledarna.

— Det hela är en stor lek för att inspirera barn och unga att lära sig mer om vår historia, säger hon.

Ida On är en av programledarna för "Sommarlov".

"Känns väldigt hemma"

De rutinerade programledarna Malin Olsson, Alex Hermansson och Ida On får i år sällskap av nykomlingen Adrian Alebo Andersson.

— Det är ett hedersuppdrag det här, och jag har ju vuxit upp med "Sommarlov" och Malin, och jag vet hur viktigt det här är för barn, säger han.

Adrian Alebo Andersson, som tidigare jobbat som guide och skådespelare på Varbergs fästning, tycker att årets upplaga av "Sommarlov" passar honom perfekt.

— Det känns väldigt hemma, säger Adrian och sneglar upp den borg som utgör en av programmets kulisser.

En historisk miljö har byggts upp till programinspelningen i Beijers park i Malmö, och publiken kommer också att uppmuntras att klä sig enligt temat varje dag.

— Det hade varit extra kul om man de veckor vi leker i medeltiden anammar det modet, och sedan byter till upplysningstid – och byter till benvärmare och axelvaddar de sista veckorna när vi leker 1980-tal, säger "Sommarlovs" projektledare Efva Henrysson.

Adrian Alebo Andersson tillsammans med Sommarskuggan. Vem det är som döljer sig bakom maskeringen blir klart först i slutet av sommaren.

Skuggan hemlig för alla

Den som följer programmet från hemmaplan kommer dessutom att hitta massor av inspiration för att skapa och vara kreativa, lovar programledare Malin Olsson.

— Jag hoppas att de kommer att gå i gång där hemma, vara med i leken fast på hemmaplan. Sy egna kostymer, kanske göra svärd i kartong.

De historiska äventyren blandas med aktuella artister som Marcus & Martinus, Kiana och Smash into Pieces. Dessutom dyker superhemliga "Sommarskuggan" återigen upp – för åttonde gången. Figuren, som första gången dök upp i programmet 2016, är lika hemlig som vanligt. Den kända person som döljer sig i skuggdräkten avslöjas först i slutet av sommaren. Precis som tittarna vet inte heller programledarna vem som döljer sig i skuggdräkten, intygar Adrian Alebo Andersson.

— Vi vet mycket mindre än vad man någonsin skulle kunna tro. Det är så himla mycket hemlighetsmakeri bakom kulisserna, säger han och fortsätter:

— Vi löser det här mysteriet tillsammans med tittarna!

"Sommarlov" sänds varje dag på SVT Barn och SVT Play från måndag 12 juni till fredag 18 augusti.

Ida On, Malin Olsson, Alex Hermansson och Adrian Alebo Andersson. "Sommarlov" 2023 spelas in i Beijerspark i Malmö..
TT
/
SVT
/
/
/
Senaste nytt

Hon är Dagermans dotter – och ambassadör

Uno Svenningsson på turné

Uno Svenningsson firar 40 år som artist och åker på jubileumsturné nästa år. Med start i Göteborg i mars gör han nedslag i totalt tolv svenska städer.

Nya samtal kring skådespelarstrejk

3 timmar sedan
Sedan den 14 juli har skådespelarfacket Sag-Aftra i USA, med över 160 000 medlemmar, strejkat. På måndagen hölls för första gången samtal med motparten sedan strejken inleddes, rapporterar Variety.

Så här mycket har svenskarnas mediekonsumtion ökat: "Alla åldersgrupper"

igår 18:56
Svenskar konsumerar medier i genomsnitt sju timmar om dagen – under 2022 ökade dagskonsumtionen med två minuter, enligt en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv. Det är bland unga som ökningen märks mest.

Tom Hanks om fejkad AI-reklam: "VARNING!!!"

igår 16:34
I en video som cirkulerar på nätet syns Tom Hanks marknadsföra en plan för friskare tänder.

Operan skjuter upp premiär efter dödsolyckan

igår 16:02
Arbetsmiljöverket har utfärdat ett arbetsstopp på Kungliga Operan i Stockholm efter dödsolyckan för snart två veckor sedan, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.