Thomas Stenström spelade på Lollapalooza tidigare i sommar. På tisdag uppträder han på 'Allsång på Skansen'. Arkivbild.
Thomas Stenström spelade på Lollapalooza tidigare i sommar. På tisdag uppträder han på 'Allsång på Skansen'. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Stenström inför Allsången: Ska inte bryta benet

Musik har blivit en av få saker som får Thomas Stenströms adrenalin att pumpa. Det är det enda som inte får mig att dra en lång suck och tycka att alla är tråkiga, säger den allsångsaktuelle artisten.


Fakta: Alla artister i årets "Allsång på Skansen"

Program 1, 27 juni: Loreen, Lasse Stefanz, Mando Diao, Louisiana Avenue, Laleh.

Program 2, 4 juli: Hooja, Zara Larsson, Jackie Mere, Sven-Ingvars.

Program 3, 11 juli: Panetoz, Erika och Cecilia, Olivia Lobato, Malena Ernman och Rickard Söderberg, Måns Zelmerlöw & The Agreement.

Program 4, 18 juli: Hanna Hedlund, Lova, Carola och Lucianoz.

Program 5, 25 juli: Kiana, Stor, Ison och Fille, Lancelot, Peter Jöback, Thomas Stenström.

Program 6, 1 augusti: Oscar Zia, Admira Thunderpussy, Stefan Sundström, Josefinito feat Johar Untz, Johanna och Rebecka Wallroth.

Program 7, 8 augusti: Darin, Nordman, Naod.

Program 8, 15 augusti: Tommy Körberg och Helen Sjöholm, Victor Leksell, David Ritschard.

Thomas Stenström har uppträtt på SVT:s "Allsång på Skansen" många gånger förut, och när han återigen fick frågan tvekade han inte.

— Det är verkligen en av få grejer som är kvar som varenda jävel vet vad det är. Det känns som en institution. Man ställer sig givakt när de ringer och sedan går man dit och gör sitt jobb.

TT: Hur skiljer det sig från en vanlig konsert?

— Det är kul på ett annat sätt. Under en konsert spelar jag två timmar, och sedan brukar jag bryta benet på slutet. Det kommer jag inte att göra nu, säger han, och syftar till när han under hösten hoppade ner från Gröna Lund-scenen och skadade benet.

"Personligaste skivan"

Thomas Stenströms gospeldoftande "Andas in, andas ut" har blivit en av sommarens stora hitlåtar, men den handlar varken om glass eller sol, utan om att hantera en panikångestattack. Det är den första singeln inför hans nya platta "Superlativ 97".

— Det är sjukt nog den mest personliga skivan jag har gjort hittills, konstaterar Thomas Stenström.

Till sin hjälp har han haft den mångårige samarbetspartnern Johannes Runemark.

— Jag kan inte ljuga för mig själv när jag jobbar med en person som känner mig så väl, så det har blivit väldigt ärligt. Det är stora, starka känslor på hela skivan, säger Thomas Stenström.

"Behöver tempo och adrenalin"

35-åringen från Uddevalla fick sitt stora genombrott med "Slå mig hårt i ansiktet" 2014, och har sedan dess turnerat flitigt och släppt flera album. Det finns en anledning till det. Stenström menar att hans "adrenalinorgan" har sabbats under alla år i strålkastarljuset – nu är musikskapandet det enda han tycker känns meningsfullt.

— Om man har stått på ett utsålt Globen med sina bästa kompisar som man har spelat musik med i flera år, medan 10 000 personer skriker – då är det inte så fett att hoppa fallskärm. Jag behöver det tempot och adrenalinet hela tiden.

Han fortsätter:

— Folk undrar varför jag spelar så mycket och släpper så mycket musik – det är därför. Jag känner inte några starka känslor, förutom när jag gör musik. Eller kanske om det skulle gå bra för damerna i VM och Caroline Seger sätter den där straffen, då skulle jag dö. Annars är det bara när jag får gå upp på scenen eller skriver en fet låt som pulsen går upp där jag vill att den ska vara, säger han.

Thomas Stenström är aktuell med hitten "Andas in, andas ut". Till hösten kommer hans album "Superlativ 97". Arkivbild.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!