Ava Max spelar på Storsjöyran på lördag den 29 juli. Arkivbild.
Ava Max spelar på Storsjöyran på lördag den 29 juli. Arkivbild. - Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

Så har Storsjöyran överlevt festivaldöden

När Storsjöyran drar i gång den 28 juli är det 40-årsjubileum för festivalen. Hur har den kunnat överleva så länge?


Fakta: Artister i urval på Storsjöyran

Ava Max

Miss Li

Benjamin Ingrosso

Albin Lee Meldau

Hooja

Johnossi

Carola

Daniela Rathana

Norlie & KKV

Smith & Thell

Nestor

Molly Hammar

David Ritschard

Jireel

Viktor Norén

Asme

Per Persson & nya packet

Sara Parkman

Olivia Lobato

Simon Superti

Den moderna Storsjöyran gjorde entré 1983 och stadsfestivalen i Östersund firar därmed 40 år i år. Det betyder att det är en av landets äldsta festivaler – Storsjöyran har överlevt både festivaldöden under 2000-talet och pandemiåren.

Andréa Wiktorsson, vd på Storsjöyran, tror att festivalen har klarat sig delvis eftersom Östersund ligger långt bort från andra städer.

— Att ligga längre från besök gör att vi inte blivit lika beroende av artister. Vi har varit tvungna att skapa ett dna utanför musiken, säger hon.

Skådespelaren Eva Röse gör lördag den 29 juli sitt andra tal som president under Storsjöyran. Arkivbild.

En del av festivalens dna är presidenterna och talen de håller på lördagskvällen. Redan 1963 utropade skådespelaren och regissören Yngve Gamlin ut Jämtland som en egen republik och sig själv till dess president – halvt på allvar och halvt på skämt – och efter honom har Moltas Eriksson och Ewert Ljusberg haft posten. Sedan i fjol är Eva Röse president och på lördag gör hon därmed sitt andra presidenttal.

"Pepp och jävlar anamma"

När TT når henne är talet fortfarande inte färdigskrivet, men hon berättar att det kommer att vara politiskt.

— I vanlig ordning kommer det att bestå av pepp och jävlar anamma. Det händer mycket i världen hela tiden och det vill jag prata om, utan att dra ner på stämningen för mycket, säger Eva Röse.

De senaste veckorna har konsertpublikens beteende blivit ett ämne för debatt då flera artister fått saker kastade på sig. I fjol råkade Bell ut för det under just Storsjöyran.

— Redan under andra låten började det flyga saker upp på scenen från unga killar i publiken. Det var flaskor, snusdosor, kläder, korkar. När jag bröt för att säga ifrån så triggade det folk till att kasta ännu mer, har Bell tidigare sagt i en intervju.

Visat sitt missnöje

I år är amerikanska Ava Max den största bokningen på Storsjöyran. Hon är också en artist som har tagit ton och visat sitt missnöje över att publiken kastar upp saker. Under en spelning i Los Angeles blev hon slagen av en man som tagit sig upp på scen.

Andréa Wiktorsson berättar att det är en del av festivalens säkerhetsarbete att göra riskbedömningar före festivalen.

— Vi tar det på allvar. Skulle man bli ertappad med att kasta saker klipper vi bandet och är det grövre gör vi en polisanmälan. Men vi har ändå varit extremt förskonade och inte haft så många händelser, säger Andréa Wiktorsson.

Storsjöyran pågår den 28–30 juli i Östersund.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!