David Hellenius och Malin Åkerman under inspelningen av actionkomedin ”Ett sista race”. Arkivbild.
David Hellenius och Malin Åkerman under inspelningen av actionkomedin ”Ett sista race”. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Juldagen blir svensk films egen "Barbenheimer"

Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld och David Hellenius i en actionkomedi med Malin Åkerman. Biokrocken på juldagen blir svensk films egen "Barbenheimer". Jag är gärna Ken på juldagen om alla kommer och tittar, säger David Hellenius till TT.


Fakta: "Hammarskjöld" väjer inte för kontroverser

Filmen "Hammarskjöld" skildrar Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 1961, då hans plan störtade i nuvarande Zambia. Vad som fick planet att störta har debatterats i över 60 år.

Regissören Per Fly berättar att filmmakarna kommer att berätta vad de tror låg bakom flygkraschen.

"Jag vill förstås inte berätta redan nu, men jag kan säga att vi berättar så som vi tror att det gick till. Men det är ingen som vet vad som hände", säger Per Fly.

Var för sig var "Oppenheimer" och "Barbie" till synes två ordinära filmer, men när de ställdes mot varandra samma premiärfredag i somras utvecklades det till ett kulturellt fenomen – "Barbenheimer".

Alla ville se de båda filmerna, så även i Sverige där "Barbie" har setts av hela 700 000 biobesökare och "Oppenheimer" nått halvmiljonnivån. Siffror få filmer riktade till en vuxen publik når nuförtiden.

Juldagspremiär

Nu hoppas film-Sverige på en repris med två inhemska filmer. Den danske regissören Per Flys omtalade film "Hammarskjöld" med Mikael Persbrandt i huvudrollen får premiär på juldagen. Samma dag som den breda actionkomedin "Ett sista race" går upp på biorepertoaren.

Upplagt för ett svenskt "Barbenheimer"?

— Ja, det får man väl säga att det är. Det som är positivt är att det är två helt olika filmer och jag har hört väldigt mycket gott om "Hammarskjöld" också, säger David Hellenius.

— Det tycker jag är kul. Att man känner att det är två filmer med hög budget, att man tar i lite grann, fortsätter han.

Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld i "Hammarskjöld". Pressbild.

"Eventtanke"

Förhoppningen är att filmerna är på pass olika att de, likt "Barbie" och "Oppenheimer", inte ska konkurrera utan snarare ska kunna dra publik, även till varandra.

— Det är väl så man får tänka lite grann. Det måste vara lite "eventtanke" i biosverige, säger Hellenius.

"Ett sista race" är en bred actionkomedi om den gamle streetracinglegendaren Dennis (David Hellenius) som tvingas till ett sista race för att hindra sin dotter Hanna (Elisa Öhrn) från att ställa upp i tävlingen med sin pojkvän Charlie (Malte Gårdinger). Dennis exfru spelas av den svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman.

David Hellenius och regissören Edward af Sillén är inspirerade av gamla bilactionfilmer från 1970- och 80-talen, som "Nu blåser vi snuten!".

— Men en sån här film har ju faktiskt aldrig riktigt gjorts i Sverige på det här sättet, säger David Hellenius.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!