Juryns ordförande Damien Chazelle bär en t-shirt med texten 'Writers Guild on strike' när han poserar för fotografering under filmfestivalen i Venedig. Chazelle säger att han helhjärtat stöder strejken i Hollywood.
Juryns ordförande Damien Chazelle bär en t-shirt med texten 'Writers Guild on strike' när han poserar för fotografering under filmfestivalen i Venedig. Chazelle säger att han helhjärtat stöder strejken i Hollywood. - Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Damien Chazelle stöder strejken: Svåra tider nu

En filmfestival som drar i gång mitt under brinnande skådespelarstrejk – med en juryordförande som helhjärtat stöttar strejken. "Det är svåra tider nu", konstaterar den amerikanske regissören Damien Chazelle när juryn möter pressen i Venedig.


Fakta: Damien Chazelle

Ålder: 38 år.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "Whiplash", "La La Land", "First man", "Babylon".

Aktuell: Som juryordförande på filmfestivalen i Venedig.

Det är en ära att ha blivit inbjuden för att vara juryordförande vid årets Venedigfestival, förklarar Chazelle. Men han har kommit hit samtidigt som skådespelare och manusförfattare strejkar i USA. Och han står helt och hållet bakom dem i deras kamp.

— Vi måste komma tillbaka till att det ska handla om konst och inte bara om innehåll – vilket är Hollywoods favoritord numera, säger han när juryn möter pressen.

Nu har strejken bland manusförfattarna pågått i 121 dagar och skådespelarstrejken i 48 dagar. Det innebär att det på årets Venedigfestival är ont om amerikanska skådespelare.

Fick specialtillstånd

Några, som Adam Driver, har fått specialtillstånd att komma hit, men de flesta som är aktuella med filmer här – som Zendaya, Emma Stone, Mark Ruffalo och Michael Fassbender – fick boka av sina biljetter.

— De hade älskat att vara här, men det är svåra tider i Hollywood nu, säger Damien Chazelle.

— Alla påverkas, inte bara de framför kameran utan också de som är bakom den. Men det är viktigt, vi måste komma tillbaka till att det viktiga är det konstnärliga, inte bara innehållet. Under de senaste tio åren har begreppet konst mer och mer utplånats. Grundidén är att det ska vara konst som har ett innehåll.

"Öppet sinnelag"

Damien Chazelle, som tidigare har visat ”La La Land” och ”First man” här i Venedig, säger att detta blir första gången han kan uppleva festivalen genom att se film, att det tidigare har handlat om att snabbt flyga in och ut för att presentera något han har regisserat.

— Jag går in i det här med öppet sinnelag, det tror jag att alla i juryn gör.

De andra i juryn är bland andra Jane Campion, Martin McDonagh och Mia Hansen-Löwe. Chazelle beskriver det som en jury "fylld med stora filmskapare".

— Jag känner mig inte riktigt värdig att vara i det sällskapet, än mindre vara ordförande. Vi kommer att debattera fritt.

Innan han reste till Italien såg han om ”Döden i Venedig” och ”Rösten från andra sidan”, två filmer som visar upp en mörk bild av staden.

— Är det den verkliga bilden av Venedig? Venedig passar bra för film, det är en stad som inte verkar verklig, trots att den är det. Det är en passande plats för att hylla film. Jag är lycklig som är här.

Juryn på filmfestivalen i Venedig visar upp sig - flera med t-shirtar som stöder den pågående strejken i Hollywood. Från vänster Laura Poitras, Martin McDonagh, Santiago Mitre, juryns ordförande Damien Chazelle, Shu Qi och Jane Campion.
TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!