Mando Diao väljs in i Swedish Music Hall of Fame.
Mando Diao väljs in i Swedish Music Hall of Fame. - Foto: Ulf Palm/TT

De väljs in i Hall of Fame

Tomas Ledin, Mando Diao, Lena Willemark, Ann-Louise Hanson, Olle Adolphson och Jenny Wilson. Det är årets nykomlingar i Swedish Music Hall of Fame. Det känns otroligt ärofyllt. Jag är över 40 och inser att det kan vara fint att också blicka bakåt ibland, säger Mando Diaos frontfigur Björn Dixgård till TT.


Fakta: Andra invalda i Swedish Music Hall of Fame (urval)

Abba, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Monica Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Robyn, Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Magnus Uggla.

Tanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att "hylla rikedomen i den svenska musikskatten". De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan.

Årets invalda artister presenteras på en presskonferens i Borlänge. Passande för nyinvalda Mando Diao, som kommer just därifrån.

Sångaren Björn Dixgård berättar om känslorna när han fick veta att hans rockband tar en plats på musikens finhylla.

— Otroligt ärofyllt. Ibland är vi rätt bra i vårt band på att inte titta tillbaka så mycket, vår kreativitet och drivkraft har mycket bestått i att hela tiden kolla framåt, säger han och fortsätter:

— Vi drog i gång 1997 och det är så sjukt länge sedan. Vad som har hänt med oss sedan dess och vad vi har gjort – det är helt overkligt. Allting som vi drömde om har slagit in.

Tacksam

Men att blicka bakåt betyder också att man tvingas inse att Mando Diaos väg inte alltid har varit spikrak, menar Dixgård. Bandet har drabbats av flera avhopp, och särskilt uppmärksammat blev det när Gustaf Norén 2015 under turbulenta former lämnade bandet.

Att samtliga medlemmar, såväl tidigare konstellationer som nuvarande laguppställning, formellt väljs in i Hall of Fame tycker Dixgård är helt i sin ordning:

— Det känns bara bra. Jag har varit arg på Gustaf många gånger, men är det inte längre. Jag är tacksam över vad han bidrog med när han var med. När jag och Daniel (Haglund, originalmedlem, reds amn) letade fler bandmedlemmar i Borlänge för länge sedan dök det upp en kille i pottfrisyr som verkade kreativ och rolig, och det var Gustaf.

Däremot kanske han passar på att ge en känga till några andra under invalsceremonin:

— Jag tror det var Joni Mitchell eller Neil Young som sade någon gång att när man väljs in i Hall of Fame ska man passa på att i talet hämnas på alla man är sur på. Så alla businessgubbar som försökt blåsa Mando Diao under vår karriär kanske ska få veta det, säger han och skrattar.

Njuta

Även Jenny Wilson tycker att utmärkelsen är ärofylld, säger hon:

— Jag känner mig otroligt stolt och glad, och nästan lite förvirrad över hur det här gick till. Det är verkligen mäktigt.

Att väljas in i Hall of Fame kommer inte att förändra det egna musikskapandet tror Wilson, men möjligen ge självförtroendet en boost.

— Jag kommer kanske att sträcka på ryggen lite extra. Och jag ska anstränga mig lite extra för att faktiskt försöka njuta av den hedersbetygelse som det faktiskt är, säger hon.

De nyinvalda i Swedish Music Hall of Fame. Olle Adolphson representerades av sonen Linus Adolphson (längst till höger).
TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!