Nyhetsintresset håller i sig men blir allt mer digitalt enligt en ny rapport. Arkivbild.
Nyhetsintresset håller i sig men blir allt mer digitalt enligt en ny rapport. Arkivbild. - Foto: Helena Landstedt/TT

Så här mycket har svenskarnas mediekonsumtion ökat: "Alla åldersgrupper"

Svenskar konsumerar medier i genomsnitt sju timmar om dagen – under 2022 ökade dagskonsumtionen med två minuter, enligt en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv. Det är bland unga som ökningen märks mest.


Sedan pandemin har svenskarnas medievanor stabiliserats på en hög nivå. Under 2020 steg den sammanlagda användningstiden från sex till sju timmar per dag, sedan dess har den dagliga användningen hållit i sig och fortsatt stiga med två minuter under förra året.

Tittandet på tablålagd tv minskade dock med tio minuter till en timme och 54 minuter. Samtidigt ökar användningen av strömningstjänster, knappt 78 procent hade ett abonnemang på en strömningstjänst under 2022, enligt rapporten.

Intresset för att ta del av nyheter ökade under pandemin, något som har hållit i sig framför allt i åldersgruppen 15–24 år. De medier som flest använder för att ta del av nyheter är de traditionella nyhetsmedierna som har ett högt förtroende i befolkningen, det vill säga SVT, Sveriges Radio, morgontidningarna och TV4.

Enligt rapporten blir svenskarnas medievanorna allt mer digitala. Men på en front är konsumtionen fortsatt mestadels analogt, nämligen radiolyssnandet.

"Det är intressant att se att vi nu befinner oss i slutet av skiftet från det analoga till det digitala, då trenden är en allt mer digital mediekonsumtion i alla åldersgrupper" skriver Tove de Vries, utredare vid Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

TT
/
/
SVT
Senaste nytt

Renée Nybergs enorma miljonregn – så mycket tjänar TV4-profilen

2 timmar sedan

Se bilderna: Här dyker Gunilla Persson upp i Karlstad – sjunger med fans

2 timmar sedan
Natten innan den femte deltävlingen dyker Gunilla Persson upp på genrepet i Karlstad. – Jag älskar Melodifestivalen och tycker det är kul att titta på min konkurrens, säger hon till Aftonbladet.

Islands medverkan i ESC kan avgöras i kväll

3 timmar sedan
Bojkott eller inte? Islands medverkan i Eurovision Song Contest kan avgöras på lördagen. Då utses nämligen årets vinnare i Söngvakeppnin, den isländska melodifestivalen. I år är det vinnaren som, i samråd med public servicebolaget Rúv, bestämmer om Island ska delta i tävlingen eller inte.

Richards tolkar Lou Reed på hyllningsalbum

idag 10:34
Keith Richards, 80, medverkar på ett hyllningsalbum till Lou Reed med en cover på låten "I'm waiting for the man".

Favoriter med blandade känslor

idag 08:46
Blir det en skånsk dragdrottning, norska tvillingar eller norrländsk gospel i finalen i Friends Arena? I kväll avgörs sista deltävlingen i Melodifestivalen.

Så ofta nämner Bianca Ingrosso Caia – utan att märka det som reklam

idag 08:25
Influencers är dåliga på att reklammärka sina kommersiella inlägg i sociala medier, visar en ny EU-granskning. Syns samma tendenser på Bianca Ingrossos Youtube, och i utsträckningen hon pratar om Caia Cosmetics utan att märka det som reklam? Vi lät AI undersöka saken – det här kom vi fram till.