Julia Frändfors utgör ena halvan av 'Daddy issues', tillsammans med Julia Lyskova. De är nominerade till årets podd på Guldörat-galan. Pressbild.
Julia Frändfors utgör ena halvan av 'Daddy issues', tillsammans med Julia Lyskova. De är nominerade till årets podd på Guldörat-galan. Pressbild. - Foto: Sara von Porat

Julia Frändfors om poddgalan: Vi är inkvoterade

Guldörat är poddarnas motsvarighet till tv:s Kristallen. Men galan har fått skarp kritik, bland annat av Julia Frändfors, som i år är nominerad i kategorin årets podd. De är väl rädda efter att jag stormade ut förra året, säger hon.


Julia Frändfors driver de två poddarna "Daddy issues" och "Rullar vi?". Den förstnämnda är nominerad till årets podd på Guldörat. Men konkurrensen är stenhård. I samma kategori finns "Alex och Sigges podcast" och "Ursäkta", två av Sveriges mest lyssnade poddar.

— För att man ska vinna måste man posta något om det varje dag, göra en helt egen kampanj i princip – eller ha en följarskara som Bianca Ingrosso.

Räknar inte med vinst

TT: Vad tror du om era chanser?

— Jag kan garantera att vi inte vinner.

Guldörat anordnas av den ideella föreningen Radioakademin. Tre av priserna, årets podd, årets programledare podd och årets programledare radio, nomineras av de egna bolagen och vinnaren röstas fram. Resterande kategorier bedöms av externa jurys.

Under fjolårets gala tog Julia Frändfors offentligt ställning mot galans fördelning av priser.

— Jag ställde mig upp och ropade att det var riggat, eftersom det bara var Sveriges Radio-poddar som vann. Sedan stormade jag ut.

Vill ha större bredd

TT: Hur kändes det att bli nominerade i år?

— Det var inte så att jag skrek rakt ut direkt. Det kändes som att vi hade blivit inkvoterade.

Julia Frändfors efterlyser en förändring, inte bara i fördelningen av priser utan även en större bredd när det gäller nomineringarna.

— Jag har hört att de har tagit med sig min kritik in i juryarbetet och jag hoppas verkligen att det inte bara är SR-poddar som vinner i år. Men de behöver skaffa sig bättre koll. De nominerar inte de poddar som det snackas mest om just nu. "Rullar vi?" är inte ens nominerad. Det är absurt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!