Michael Myers i 'Halloween'-filmerna bidrar till att förstärka förlegade och skadliga stereotyper kring kroppsliga defekter. Pressbild.
Michael Myers i 'Halloween'-filmerna bidrar till att förstärka förlegade och skadliga stereotyper kring kroppsliga defekter. Pressbild. - Foto: Compass International Pictures

Larmar om skadliga skräckfilmsstereotyper

Den brittiska organisation Changing Faces, som representerar människor med någon form av utseendemässig vanställdhet, uppmanar i ett brev tv-kanaler att förse halloweenfilmer med en varningstext om att de innehåller negativa stereotyper.


Uppropet är en del av organisationens kampanj "I am not your villain", ungefär "jag är inte din skurk", som syftar till att förmå filmbranschens manusförfattare, producenter, regissörer och rollbesättare att sluta använda ärr, brännskador och andra kroppsliga defekter som symboler för ondska, skriver The Guardian.

— Vi vet att halloween kan vara en ångestfylld tid för dem med synliga avvikelser och filmindustrin bidrar till detta genom att förstärka förlegade och skadliga stereotyper, säger Heather Blake, vd för Changing Faces.

Brevet tar som exempel upp klassiska skräckfilmskaraktärer som Freddy Krueger i "Terror på Elm Street", Michael Myers i "Alla helgons blodiga natt", Jokern och Damien Thorn i "The omen" – karaktärer som många också klär ut sig till på halloweenfester.

I brevet uppmanas tv-bolag och strömningstjänster som Netflix, Disney+, BBC, Amazons Prime Video och Apple TV att förutom en varningstext innan filmen börjar också överväga att informera om hur drabbade kan söka stöd och information i slutet av filmen.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Här råkar Erika Persson försäga sig om sin hemliga pappa

Jesper Rönndahl spelar polis i actionkomedi

Komikerna Jesper Rönndahl och Martin Høgsted spelar huvudrollerna i en ny dansk-svensk actionkomedi som får premiär på SVT våren 2025.

Runge: Jussi Björlings situation som Aviciis

1 timme sedan
Han kallades för världens främsta tenor – men en ny pjäs skildrar hur pressen tärde på Jussi Björling. Regissören Björn Runge berättar operasångarens historia sedd från hustrun Anna-Lisas ögon.

Sasa Jensens första ord om relationen med Magdalena Graaf

2 timmar sedan
Magdalena Graaf har hittat kärleken i den tidigare "Big Brother"-deltagaren Sasa Jensen. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenska folket googlar om Jensen.

De kan få Kasper Salin-priset

2 timmar sedan
Tekniska museet i Stockholms tillbyggnad Wisdome, flerbostadshuset Raw i Uppsala, privatbostaden Höghult Karlsborg samt kontorsbyggnaden Gjuteriet i Malmö. De är årets nominerade till Kasper Salin-priset i arkitektur.

Lotta Engberg till attack mot Ulf Lundell – i direktsändning

3 timmar sedan
"Lotta Engberg gör mej spyfärdig med sitt småkåta smile". Ja, så skrev Ulf Lundell om Lotta i sin bok från 2018. Lotta Engberg vet att hämnd är en rätt som serveras bäst kall – och i direktsändning passade hon på att fyra iväg en syrlig känga till Ulf Lundell...