Även Östergötlands museum ansöker om att få ställa ut 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt. Arkivbild.
Även Östergötlands museum ansöker om att få ställa ut 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt. Arkivbild. - Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Östergötlands museum vill ställa ut "Bataverna"

Efter Zornmuseet i Mora anmäler sig nu även Östergötlands museum i Linköping som villig att ställa ut Rembrandts målning "Batavernas trohetsed".


Ledningen för Nationalmuseum i Stockholm har tidigare meddelat att museet inte längre har råd att betala 400 000 kronor i årshyra för målningen som ägs av Konstakademien.

Nu har Östergötlands museum lämnat in en ansökan om att få visa dyrgripen. "Möjligheten har uppstått genom frikostiga medel från en konstintresserad företagare, vars önskan är att verket ska kunna vara kvar i Sverige och samtidigt nå en publik utanför Stockholm", skriver museet i ett pressmeddelande.

"Att få möjligheten att visa detta verk i Östergötland skulle betyda mycket för oss som länsmuseum", säger museichefen Olof Hermelin.

Museet har också arbetat fram en idé om hur målningen skulle kunna visas i nya sammanhang och ge nya perspektiv med kopplingar även till det pågående kriget i Ukraina.

Liksom Zornmuseet i Mora uppger även Östergötlands museum att man kan visa målningen på ett sätt som uppfyller alla krav på säkerhet och temperatur, luftfuktighet och belysning.

Nationalmuseum har tidigare visat målningen under dryg 150 år utan att behöva betala avgiften som infördes 2018.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Robinson-Pelle, det blev bråk i mitt hem på grund av dig

Bekräftat: Samir & Viktor i Melodifestivalen

Det är sex år sedan sist. Nu är Samir & Viktor tillbaka i Melodifestivalen. SVT har inlett presentationen av bidragen i nästa års tävling.

Julkalendern har haft premiär – här är SVT-tittarnas dom: "Så trött på..."

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.

Nu avslöjar Paow sin nya skönhetsoperation: "Läskigt och ont"

Paulina "Paow" Danielsson är iväg på ännu en "operationsresa" med destination Istanbul, Turkiet. Där ska hon genomföra två stora och omfattande skönhetsoperationer.

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

1 timme sedan
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

2 timmar sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.