Författaren EP Uggla debuterar som vuxenförfattare med en ny spänningsroman. 'Jag älskar när ett mysterium driver en berättelse framåt', säger hon.
Författaren EP Uggla debuterar som vuxenförfattare med en ny spänningsroman. 'Jag älskar när ett mysterium driver en berättelse framåt', säger hon. - Foto: Mikaela Landeström/TT

EP Uggla skriver om föräldrars största skräck

Efter flera skräckromaner inriktade på unga vuxna "debuterar" EP Uggla som vuxenförfattare. Hon gör det med thrillern "Bortförda" – en bok som skildrar den ultimata föräldraskräcken: att ens barn försvinner. Jag tror inte man kan drabbas av större panik, säger hon till TT.


Hennes fullständiga namn är Emmelie Pettersén Uggla (ja, hon är avlägset släkt med Magnus Uggla) men använder förkortningen EP som författare. Vardagsjobbet är som jurist, men hon säger att hon gärna skulle kunna tänka sig att bli författare på heltid. Eftersom hon tycker om skräck började hon i den genren, med dystopiska romaner som siktade på en ung vuxen publik. Med "Bortförda" byter hon genre.

— Skälet att jag har gått över till att skriva spänning är för att det kan vara pulshöjande på samma sätt som skräck men också för att jag älskar när ett mysterium driver en berättelse framåt. Just mysteriet är nog genomgående för allt jag skriver – även för mina skräckböcker.

Steget från skräck till spänning betyder också att hon skriver för en större potentiell läsekrets.

— Det är dessutom först nu i samband med att jag har börjat skriva spänning som jag använder mina erfarenheter av att vara förälder. Jag har tidigare lämnat föräldraskapet helt utanför skrivandet, säger hon.

Det är först med romanen "Bortförda" som EP Uggla börjat använda sina egna erfarenheter av att vara förälder i sitt skrivande. "Jag har tidigare lämnat föräldraskapet helt utanför", säger hon.

"Den största skräcken"

Inspirationen till "Bortförda", där en grupp barn på en förskola plötsligt försvunnit, fick hon när hon själv en gång skulle hämta sin yngste son och ingen visste var denne fanns.

— Det ögonblicket, då kände jag att det här, det är den största skräcken.

Sonen återfanns, men EP Uggla började fundera över en passande intrig, och vad det kunde innebära att en hel grupp med barn har försvunnit och hur det påverkar deras föräldrar.

Handlingen utspelas i det Nacka där hon bor. Alla platser finns i verkligheten, utom den förskola som barnen försvinner från.

— Jag hittade en plats där det skulle kunna ligga en förskola och lade den påhittade där. Den andra förskolan, Pingvinen, den finns.

"Måste våga lita"

Rädslan hon kände fick henne också att reflektera över förskolans roll i samhället, berättar hon.

— Kanske sticker Sverige till och med ut i det avseendet – de flesta av oss lämnar sina barn på förskolan. Vi måste våga lita på att det är en trygg plats där vi faktiskt kommer att kunna hämta våra barn i ett stycke vid dagens slut. Men så ser så klart inte verkligheten ut. Nålsticken gör sig påminda när barn omkommer under skoltid.

Samtidigt framhåller hon att kanske inte finns någon plats där föräldrar kan lämna sina barn och vara hundra procent säkra på att kunna hämta dem helskinnade vid dagens slut.

— Och det är nog den egentliga skräcken i att vara förälder, att vi till sist måste inse att vi aldrig kan skydda våra barn fullt ut.

Nästa bok kommer 2024, heter "Älskarinnan" och utspelas även den i Nacka.

— Den är helt fristående, även om några av karaktärerna från "Bortförda" dyker upp.

EP Uggla (Emmelie Pettersén Uggla) debuterar med en spänningsroman för vuxna efter att ha skrivit böcker för barn och unga. Boken heter "Bortförda".

TT
/
/
Senaste nytt

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

1 timme sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

De klippen var populärast på Youtube 2023

1 timme sedan
Nu är det klart vilka videor på Youtube som svenskarna har tittat mest på under 2023. För andra året i rad toppar Mauri Hermundsson med sin kanal Uppdrag Mat.

Robinsondeltagaren stoppades av TV4 – försökte smuggla saker till ön

1 timme sedan
Det har sannerligen varit en händelserik säsong av Robinson 2023. Någonting som inte alla vet är att redan innan allt drog igång så försökte en av deltagarna smuggla in saker till ön.

Magnumfotografen Elliott Erwitt död

3 timmar sedan
Han var känd för sina bilder av politiker, filmstjärnor och ikoner som Marilyn Monroe, kärlekspar och hundar – massor av hundar. Nu har den amerikanske Magnumfotografen Elliott Erwitt avlidit, 95 år gammal.