Målningen 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt Harmensz van Rijn får vara kvar på Nationalmuseum i Stockholm.
Målningen 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt Harmensz van Rijn får vara kvar på Nationalmuseum i Stockholm. - Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Anonym donation räddar "Batavernas trohetsed"

Den världsunika Rembrandtmålningen "Batavernas trohetsed" får stanna kvar på Nationalmuseum. En anonym donation gör det möjligt att låta konstverket vara kvar på museet i 7,5 år framåt.


Beslutet fattades på Konstakademiens möte på måndagskvällen och beslutet var enhälligt.

"Batavernas trohetsed till Claudius Civilus" har funnits i Sverige sedan 1700-talet – och lyfts ofta fram som en av den svenska museivärldens verkliga klenoder.

Men i höst har det uppstått debatt kring målningen, som sedan 1864 har hängt på Nationalmuseum i Stockholm. Museet äger nämligen inte konstverket, utan har haft det "till låns" från Konstakademien – sedan 2018 mot en årlig avgift om 400 000 kronor.

När Nationalmuseums ekonomi blev ansträngd förklarade museiledningen att hyran var för dyr. Då uppstod en diskussion om att Konstakademien i stället skulle låna ut målningen till Rijksmuseum i Amsterdam, där Rembrandts andra paradverk "Nattvakten" hänger.

Förslaget väckte stark kritik, även inom Konstakademien.

— Man schackrar med ett av våra viktigaste kulturarv. Det riskerar att bli en kulturskandal som spiller över på Konstakademien men också på Nationalmuseum och kulturdepartementet, sade Carl-Johan Malmberg, som har skrivit en bok om målningen och som själv är hedersledamot i Konstakademien sedan 2016, till TT.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!