Finalisterna i TV4:s Idol Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson inför finalen i Avicii Arena.
Finalisterna i TV4:s Idol Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson inför finalen i Avicii Arena. - Foto: Anders Wiklund/TT

Röstproblem och viral mormor i "Idol"

Saga Ludvigsson och Cimberly Wanyonyi möter varandra i årets "Idol"-final. Vägen dit har varit kantad av hyllningar, kritik från juryn – och röstproblem.


"Jag måste fortfarande vila rösten med undantag för sångrep", skriver Cimberly Wanyonyi i ett meddelande till TT.

Hon har beordrats att avstå från alltför många intervjuer inför finalen och annat som kan anstränga rösten för mycket. Före semifinalen var hon osäker på om hon ens skulle klara att sjunga, men det gick vägen och hon knep den sista finalplatsen.

"Om rösten håller och blir bättre än den har varit nu så kommer det att kännas lite extra bra på fredag", skriver hon.

Varit favorit

Konkurrent om segern är Saga Ludvigsson, som aldrig har hängt löst, hyllats konstant av publik och jury – och som även har stått i final i TV4:s "Talang" som tolvåring 2019. Men trots att hon har varit en favorit under hela säsongen tar hon inte segern för given.

— Jag har liksom aldrig trott att jag ska gå vidare på riktigt. Jag har också så svårt att tro att jag vinner, men om jag inte gör det så har jag ju kommit tvåa i "Idol", säger hon.

Trots röstproblemen ser Cimberly Wanyonyi också fram emot fredagens stora begivenheten, vad utfallet än blir.

"Det känns så himla spännande. Saga är otroligt duktig och vi är väldigt olika. Så det kommer nog bli svårt att vinna, men det ska bli spännande att se vad svenska folket tycker," skriver hon.

Saga Ludvigsson har fått pausa gymnasieutbildningen i industriteknik för att i stället ägna sig åt att framträda i direktsändning under hela höstterminen.

— Det har varit jätteroligt att få bo ihop med alla och lyxigt att käka hotellfrukost varje morgon.

Vad har varit den största skillnaden mot att tävla i "Talang"?

— I "Talang" så kände jag att man tävlade mot varandra mer och inte hann lära känna någon, eftersom jag bara var uppe i Stockholm någon vecka då och då. Den största skillnaden för mig har varit att inte bo hemma, men mamma och pappa har kommit upp varje helg, säger hon.

Mormor blev viral

Även Saga Ludvigssons mormor har hunnit göra avtryck i tv-rutan. I en av fredagsfinalerna fick hon äran att presentera sin dotterdotter, men råkade säga fel och påa Zara Larssons "Lush life" som "Slush life" – i ett klipp som blivit viralt. I finalen i Avicii Arena kommer mormor förmodligen inte att tillåtas stå framför mikrofonen, gissar barnbarnet.

— Nej. Det tror jag verkligen inte. Även om det gjorde väldigt bra tv så är hon helt okontrollerbar i sådana här sammanhang, säger Sara Ludvigsson och skrattar.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Det sa kungen till Felix Herngren under krogkvällen

Marcus & Martinus: Inte bara ute efter revansch

Marcus & Martinus kom tvåa i Melodifestivalen i fjol. Nu är de tillbaka – och är favorittippade. Men vi är inte bara här för att få revansch, vi älskar verkligen Mello, säger Martinus.

Mikael Tornvings söner har vuxit upp – briljerar i annan, tuff bransch

1 timme sedan
Mikael Tornving är en av landets mest uppskattade komiker och programledare. Han har två söner som idag är vuxna men som valt en annan bana som Mikael är familjär med.

Svenska kändisen som Erika Persson festade med under Mello

1 timme sedan
Gunilla Persson befinner sig i Sverige för att tävla i Melodifestivalen 2024, och vid sin sida och som stöd har hon dottern Erika Persson. Och för Nyheter24 har Erika berättat en viss detalj om Mello-efterfesten…

Sverigeaktuellt rockband ger ut sina memoarer

1 timme sedan
För 40 år sedan grundade de skotska bröderna William och Jim Reid rockbandet The Jesus and Mary Chain och jubileet verkar ha fått fart på kreativiteten.

Saramagos glasögon till Nobelprismuseet

1 timme sedan
En sten, ett par glasögon och ett manuskript finns bland de föremål som José Saramagostiftelsen och Nobelpristagarens änka, Pilar del Río, överlämnat till Nobelprismuseet. Stenen, som den portugisiske författaren lär ha hittat på Lanzarote där han bodde under den senare delen av sitt liv, sägs ha betytt mycket för honom.