Japanutställning på Etnografiska museet i Stockholm. Arkivbild.
Japanutställning på Etnografiska museet i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Miljoner till museer – ska utmana kolonialt arv

Världskulturmuseerna i Sverige har beviljats tio miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond till ett projekt med syftet att utmana museernas koloniala historia.


Till grund för projektet ligger tidigare humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning, som ser museer och deras samlingar som en del av kolonialismens framväxt. Projektet "Att väcka föremål till liv" vill föra samtal om frågorna, skriver museimyndigheten Världskulturmuseerna i ett pressmeddelande.

"Vi är oerhört glada över att blivit beviljade medel till detta projekt som kommer att skapa avtryck på alla våra fyra museer", säger avdelningschefen Rani Kasapi.

De fyra museer som berörs är Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Syftet är att projektet ska resultera i en större basutställning på Etnografiska samt en utställning på Världskulturmuseet.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Tittarna rasar när Lucas Eriksson lämnar Sveriges mästerkock

igår 22:34

Komikern Richard Lewis är död

igår 22:18
Den amerikanske komikern och skådespelaren Richard Lewis har avlidit, rapporterar Variety.

Ryan Gosling ska sjunga på Oscarsgalan

igår 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.

"Warzone" till mobilen får släppdatum

igår 19:06
50 miljoner spelare har registrerat sitt intresse på förhand. Den 21 mars är det dags för dem att lägga vantarna på mobilvarianten av skjutarspelet "Call of duty: Warzone" på sina Android och Ios-prylar.

"Torparrock" öppnar femte deltävlingen

igår 18:32
Karlstadsbördige skådespelaren och musikern Johan Östling öppnar Melodifestivalens femte deltävling i just Karlstad på lördag med en hyllning till Sven-Ingvars klassiker "Torparrock", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Karl Fredrik om speciella gåvan från fästmannen Petter: "Det glömmer jag aldrig"

igår 18:07
Karl Fredrik Gustafsson bor tillsammans med fästmannen Petter Kjellén på en gård i Österlen. Paret har hållit ihop sedan studietiden. Här får du veta vad Petter gav Karl Fredrik första gången han blev hembjuden till honom.