Judith Kiros får årets Mare Kandrepris. Arkivbild. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Mare Kandres pris till Judith Kiros

Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.


Priset, med en prissumma om 15 000 kronor, går varje år till en författare som skriver i Mare Kandres anda och delas ut i samarbete med Kandres familj. Första gången det delades ut var 2006, ett år efter Mare Kandres för tidiga bortgång.

Judith Kiros, som är född 1989, är poet och journalist. Hon debuterade 2019 med diktsamlingen "O" som nominerades till bland annat Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2023 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris för "Det röda är det gränslösa".

"Kiros dikter är triumfatoriska och peppande, eftersom själva språket lyfter läsaren ur misären och inger en paradoxal lycka", skriver juryn för Mare Kandrepriset i sin motivering.

TT
Senaste nytt

Amelia Adamos stora sorg – sambon Lucio är död: "Kärleksbombade honom till sista andetaget"

1 timme sedan

Lasse Holm får medalj – och Stockholmsmusikal

2 timmar sedan
Musikalen med Lasse Holms schlagerhits har gjort succé i Malmö. I höst kommer ”De' e' det här vi kallar kärlek” till Stockholm och Göta Lejon.

Isa Östling föddes som man – hånas av svenska poddprofilen

3 timmar sedan
Isa Östling är en av Sveriges största TikTok-stjärnor med närmare en halv miljon följare. I en ny video ger hon nu svar på tal till en manlig poddprofil som uttryckt sig förnedrande mot henne.

Smygfilmat klipp sprids på Erika Persson och Zara Larssons pojkvän

3 timmar sedan
Det var under lördagen som Gunilla Persson uppträdde i Melodifestivalens tredje deltävling. Efteråt firades hennes kvalplats med pompa och ståt

Tittarnas oro efter klippet på Jenny Strömstedt och Mauri Hermundsson: "Säg nej"

idag 15:42
Mauri Hermundsson gästade Nyhetsmorgon i TV4 för att bli intervjuad av Jenny Strömstedt. Men intervjun gick inte som tänkt. – En hopplös gäst, säger Jenny Strömstedt i direktsändningen.

Sökte du nyss på "David Sundin längd"? Här är svaret!

idag 15:22
Sökte du precis på "David Sundin längd"? Då är du inte ensam. Så, hur lång är programledaren egentligen? Här hittar du svaret!