Nyheter24
Annons

Nedkopplad Jonas Gren: ”Lever inte i en grotta”

Publicerad: 1 juli 2025, kl. 10:30
Uppdaterad: 1 juli 2025, kl. 10:44
Författaren och poeten Jonas Gren vill uppmärksamma de vinstintressen som ligger bakom vår ständigt uppkopplade tillvaro. Pressbild. Foto: Weyler förlag/Casper Hedberg

Privilegierad kufighet eller upphöjd sinnesro? I kommande boken ”Ingen surf: handbok i nedkoppling” tar författaren Jonas Gren upp olika aspekter av att koppla ned från internet i en tid när det ska vara omöjligt.

2020 påbörjade Jonas Gren en slags digital avgiftning. Han skaffade knapptelefon och ett kontor utan internetuppkoppling. Experimentet höll i sig. I dag får han främst sina nyheter från papperstidningen och ”Studio Ett” i Sveriges Radio.

— Jag märker att folk som följer med mycket i sociala medier har lite andra referensramar än jag. Men det kan finns en poäng med det. Jag skulle ändå hävda att jag lever i samtiden och inte i en grotta, säger Jonas Gren.

Omöjligt för vissa

Han är mer tillfreds i dag, då han bara tillåter sig i snitt en halvtimme internet om dagen.

— Det som hände var att jag för första gången som vuxen inte behövde kämpa med det där ”stänga av eller på”. Dagarna fick bara ha sin gång.

Annons

Är det inte ett privilegium att kunna leva nedkopplat?

— Ja, för vissa är det omöjligt. En gigarbetare som hela tiden måste kolla efter ett nytt jobberbjudande kan aldrig riktigt lämna telefonen. Det finns väldiga ojämlikheter i hur stora möjligheter man har, säger Jonas Gren.

Han började skriva dagbok och uppmuntrades av sin förläggare att göra någonting mer på temat. Gren kompletterade sina erfarenheter med hjärnforskning, psykologi, filosofi och skönlitteratur. Mest fick han ut av att djupintervjua människor om deras upp- eller nedkopplade liv. Många delade frustration över sociala medier eller press att kolla mejlen och nyheterna.

”Kufigt” att inte ha swish

— Det finns så många som längtar efter tid när man inte hela tiden har det här informationsflödet. En stor grupp människor vill leva utan en smart telefon. Då borde samhället erbjuda möjligheten att betala på mer analoga sätt.

Samtidigt går samhällsutvecklingen i den andra riktningen. Jonas Gren säger att det är lätt att känna sig ”kufig” i vissa situationer, som på ställen som endast tar swishbetalning. Han påminner om att myndigheter och företag tjänar pengar på att vi ständigt är uppkopplade.

— Om man lyfter bort skulden och skammen för uppkoppling och nedkoppling från individen och tänker att det är samhället som utsätter oss för det här så behöver vi inte vara så oroliga för hur vi framstår.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons