Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild.
Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Grate satsar på kvalitet – får Naglerpriset

Hon har bidragit till två Nobelpris och kämpat för den översatta kvalitetslitteraturen. Nu får Elisabeth Grate Naglerpriset för sin förläggargärning.


— Jag är så omtumlad fortfarande, det är väldigt hedrande, säger hon glatt.

Sedan 2002 driver hon ett förlag i sitt eget namn. Från början kunde Elisabeth Grate ingenting om branschen men läste en bok om ämnet och gick en kurs i moms-redovisning. Under de senaste 20 åren har hon gett ut författare som Nina Bouraoui, Abdellah Taïa och Nathacha Appanah – samt Patrick Modiano och Jean-Marie Gustave Le Clézio vilka båda har fått Nobelpriset i litteratur. Böckerna kretsar ofta kring teman som exil och identitet.

— Mycket feelgood har det inte blivit, mer "bad och sad"-böcker, säger Grate och skrattar.

Hur överlever man på ett litet förlag som satsar så på kvalitet?

— Om man inte har egna medel, vilket jag har lyckan att ha än så länge, så är det omöjligt. Man skulle inte klara sig på det man får in på försäljningen, säger Grate, som beklagar att utländsk skönlitteratur också får allt mindre plats i tidningarna.

Men passionen för läsning driver henne att fortsätta. Framför allt tycker hon att det är spännande hur den utländska litteraturen slår upp dörrar till andra världar. Vid nästan 83 års ålder planerar hon att fortsätta med förlaget "tills det inte går längre".

— Det är lustfyllt men lite ångestfyllt med tanke på omständigheterna. Därför är det fantastiskt med detta pris, att någon tycker att det man gör är bra.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslaget: Kungliga Operan stängs i fem år

Ozzy och Cher till rockens finrum

2 timmar sedan
Ozzy Osbourne, Cher, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Kool & The Gang och Foreigner får samtliga ta plats i rockens finrum efter att ha valts in i Rock & Roll Hall of Fame av en jury som består av omkring 1 000 olika personer inom musikindustrin.

Zendaya fick börja från noll – "kunde inte"

3 timmar sedan
Jodå, Zendaya har hört talas om Björn Borg. Inför huvudrollen i ”Challengers” tillbringade megastjärnan dagar med att titta på berömda tennismatcher på Youtube för att se och lära.

Miljontals visningar för falsk Bond-trailer

idag 04:20
Trots tydlig information om att det handlar om en koncepttrailer skapad "för konstnärligt och underhållningsändamål" har ett klipp med Henry Cavill som James Bond fått över 2,3 miljoner visningar på Youtube.

Patti Smith tackar Taylor Swift för omnämnande

igår 22:08
Artisten och poeten Patti Smith och poeten Dylan Thomas nämns i titelspåret på Taylor Swifts nya album "Tortured poets department" som släpptes i fredags.

Efter 50 år kommer boken Kubrick stoppade

igår 18:26
25 år efter hans död och mer än ett halvt sekel försenad publiceras nu boken som Stanley Kubrick inte ville att någon skulle läsa.