Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild.
Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Grate satsar på kvalitet – får Naglerpriset

Hon har bidragit till två Nobelpris och kämpat för den översatta kvalitetslitteraturen. Nu får Elisabeth Grate Naglerpriset för sin förläggargärning.


— Jag är så omtumlad fortfarande, det är väldigt hedrande, säger hon glatt.

Sedan 2002 driver hon ett förlag i sitt eget namn. Från början kunde Elisabeth Grate ingenting om branschen men läste en bok om ämnet och gick en kurs i moms-redovisning. Under de senaste 20 åren har hon gett ut författare som Nina Bouraoui, Abdellah Taïa och Nathacha Appanah – samt Patrick Modiano och Jean-Marie Gustave Le Clézio vilka båda har fått Nobelpriset i litteratur. Böckerna kretsar ofta kring teman som exil och identitet.

— Mycket feelgood har det inte blivit, mer "bad och sad"-böcker, säger Grate och skrattar.

Hur överlever man på ett litet förlag som satsar så på kvalitet?

— Om man inte har egna medel, vilket jag har lyckan att ha än så länge, så är det omöjligt. Man skulle inte klara sig på det man får in på försäljningen, säger Grate, som beklagar att utländsk skönlitteratur också får allt mindre plats i tidningarna.

Men passionen för läsning driver henne att fortsätta. Framför allt tycker hon att det är spännande hur den utländska litteraturen slår upp dörrar till andra världar. Vid nästan 83 års ålder planerar hon att fortsätta med förlaget "tills det inte går längre".

— Det är lustfyllt men lite ångestfyllt med tanke på omständigheterna. Därför är det fantastiskt med detta pris, att någon tycker att det man gör är bra.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

2 timmar sedan

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

3 timmar sedan
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

3 timmar sedan
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

3 timmar sedan
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

idag 14:53
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

idag 14:40
Den folkkära tv-profilen Anders Lundin fångade svenska folkets hjärtan redan på 1980-talet. Nu berättar han om tiden med okända sjukdomen. Tiden kantades av behandling som var både jobbig och skrämmande.