Camilla Läckberg och Pascal Engman
Camilla Läckberg och Pascal Engman. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Camilla Läckberg svarar på ryktet om Pascal Engman: "Han har..."

Spökskriver Pascal Engman deckardrottningen Camilla Läckbergs böcker? Det är något som det har ryktats om ett bra tag. Nu kommenterar Camilla Läckberg ryktet och berättar hur det ligger till.


Camilla Läckberg har anlitat en spökskrivare till åtminstone några av sina böcker. Trots att den storsäljande författaren gång på gång förnekat ryktena har uppgifterna fortsatt att spridas, senast av tidskriften Kvartal som i september lät analysera Läckbergs författarskap med hjälp av stilometri: statistisk dataanalys och AI.

Kvartal pekade ut Pascal Engman som spökskrivare åt Camilla Läckberg

Kvartal pekade ut den framgångsrike thrillerförfattaren Pascal Engman som spökskrivare av några av hennes böcker. Engman är också Camilla Läckbergs redaktör.

Författaren Pascal Engman är Camilla Läckbergs redaktör. Arkivbild.

"Det visar på en av de begränsande faktorer AI har", kommenterade Läckberg uppgifterna i sociala medier och avfärdade helt påståendet.

Detaljen i Camilla Läckbergs matbild förvirrar: "Men gud..."

Camilla Läckberg i P3 ID: "Pascal Engman har petat i meningarna"

Nu nyanserar författaren bilden. I en intervju i Sveriges Radios "P3 ID" förklarar hon att samarbetet med Pascal Engman är nära.

— Jag har släppt in Pascal väldigt mycket i själva redigeringsarbetet. Han petar inte i min berättelse utan i det språkliga. Han petade i meningarna, inte i händelser, karaktärer, allt det som för mig är den egentliga berättelsen. Hade han börjat ge sig in och peta i min berättelse, då hade vi haft en helt annan diskussion, säger Läckberg.

Camilla Läckberg. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Kvartals AI-granskning kom fram till att en av Läckbergs böcker varken var skriven av henne själv eller Pascal Engman. Det tror Läckberg beror på att hon testade att försöka skriva på ett nytt sätt, mer direkt och journalistiskt.

— Det är ju hela problematiken för en författare som medvetet och aktivt jobbar på att skriva med ett annat skrivsätt. Det är något jag aktivt övat på och som är extremt svårt. På ett sätt ser jag det som ett betyg på att jag har lyckats bra.

Programmet "P3 ID Camilla Läckberg – deckardrottningen, varumärket och fejderna" publiceras måndag 18/12 i Sveriges Radio Play.

Camilla Läckbergs känga till ex-bästisten Christina Saliba: "Sist jag tittade..."

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!