Årets julvärd i SVT David Batra.
Årets julvärd i SVT David Batra. - Foto: Anders Wiklund/TT

"Jag har fått tändstickor att öva med"

David Batra lotsar tittarna genom tv-rutan på julafton. Den självutnämnde julälskaren har fått viss hjälp på traven för att kunna genomföra det svåraste med uppdraget: Varenda kompis som jag träffat har gett en tändsticksask i present, för att jag ska öva på att tända ljuset, säger han.


I år är det komikern David Batra som axlar julvärdskapet i SVT. Sedan i somras har han förberett sig för de direktsända timmarna, då han i Arne Weises gamla fåtölj ska presentera program som "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" och "Karl-Bertil Jonssons julafton".

— Det är väldigt hedrande att ha fått frågan överhuvudtaget. Jag är inte så van vid direktsändningar, förutom när jag jobbade på studentradion. Och så direktsänds ju "Talang"-finalen, men det är ingen jätteinsats jag gör där, säger David Batra.

Får inte avslöja

Vad som kommer att hända i studion under dagen vill – eller får – han inte avslöja.

— Men jag har förberett mig och tänkt ut vad jag ska säga under de olika inslagen. Att bara sitta och prata fritt ur hjärtat känns vanskligt när det är fyra miljoner tittare.

David Batra kan dock redan nu avslöja vad som inte kommer att ske:

— Jag ska inte försöka sjunga eller spela någonting. Jag är kanske den enda i Lunds kommuns historia som har blivit befriad från blockflöjtsundervisningen, så jag vill skona tittarna från allt sådant.

Familjen firar

Frun Anna Kinberg Batra och dottern Elvira kommer att fira med övrig släkt och familj på julafton. David Batra är inställd på att hans eget primära julfirandet får ske i tv just i år och tänker inte kräva att familjen skjuter upp eller repriserar firandet för hans skull.

— Jag kommer ju att komma hem mitt i natten, så jag hoppas att de ställer undan en skinkmacka eller någonting som jag kan käka. Dottern är 17 år nu, så hon kan säkert klara sig utan mig för den här gången.

När det gäller julfirandet håller David Batra annars gärna på traditionerna.

— Jag har alltid tyckt att julen är viktigt och kanske särskilt för oss nordbor. Det finns någonting lite gulligt i att vi bor här uppe vid Polcirkeln och under den här perioden stannar upp, tänder ljus och samlas med familj och vänner och hämtar andan i lugn och ro.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!